10 tips för att hitta dina styrkor
Allt fler har börjat inse att det bästa sättet att utveckla sig själv, sitt team och sin organisation till att verkligen prestera på topp och få fantastiska resultat, är att tillvarata styrkor, inte att åtgärda svagheter.
Det är våra styrkor som är våra allra största tillgångar, för både oss själva, vår omgivning och våra arbetsgivare. Det är också inom de områden där vi har naturliga styrkor som vi har den största möjligheten att utvecklas till att bli riktigt mästerliga.
Men hur hittar du dina egna styrkor? Här är några av de vanligaste tecknen på att du använder en styrka:
- Energi: Du känner dig sprudlande och full av energi.
- Engagemang: Du tappar uppfattningen om tid och rum för att du är så engagerad och uppfylld av det du håller på med.
- Autenticitet: Du känner dig som ditt ”verkliga jag”.
- Höga prestationer: Du presterar på topp och är framgångsrik i det du gör.
- Snabbt lärande: Du lär dig snabbt både fakta och praktiska uppgifter som är förknippade med dina styrkor.
- Längtan: Du känner en längtan efter aktiviteter som involverar att använda dina styrkor, och du känner dig dränerad när du inte får använda dina styrkor under en längre tid.
- Lätthet: Du gör uppgifter utan att det känns som någon ansträngning.
- Motivation: Du känner dig motiverad och gör aktiviteter helt enkelt för att du älskar att göra dem.
- Att göra-listor: Vissa saker hinner aldrig ens komma med på dina att göra-listor, du får dem gjorda direkt för att det känns lätt och roligt, ett säkert tecken på att du använder en eller flera styrkor.
- Röstläge, ord och fraser: När din röst blir full av energi och entusiasm, och när du använder ord som ”jag älskar att…” eller ”det är så himla kul när…”, då är det garanterat en styrka du pratar om.
När du väl vet vilka dina främsta styrkor är – se till att använda dem mer! Prata med dina kollegor om vilka styrkor ni har i ert team och hur ni bäst kan tillvarata dem. Och berätta för allt i världen för din chef vilka styrkor du har och hur du vill utveckla dem vidare i ditt arbete.
(Tipsen har jag hämtat inspiration till bl a i Alex Linleys bok ”Average to A+”)