Appreciative Inquiry
En positiv revolution i förändringsarbetet
Vad är Appreciative Inquiry?
Appreciative Inquiry (AI) började utvecklas på 1980-talet av David Cooperrider och Suresh Srivastva på Case Western Reserve University i Cleveland, USA.
AI skiljer sig från traditionella förändringsmetoder genom att inte intressera sig så mycket för problem och brister, utan i stället fokusera på det man vill ha mer av och det som redan fungerar bra.
Utgångspunkten i Appreciative Inquriy är att alla – individer, grupper och organisationer – har något som fungerar bra. Genom att utforska och undersöka det som är bra, det som ”ger liv” till en grupp när den är som allra bäst, kan vi få ännu mer av det.
Egentligen kan Appreciative Inquiry bättre beskrivas som en förändringsfilosofi och inte bara en metod. En process som använder AI kan se väldigt olika ut, alltifrån en enkel övning i en grupp till stora så kallade AI summits, konferenser där organisationer samlar alla sina anställda och andra intressenter under flera dagar för att utforska vad som kännetecknar verksamheten när den fungerar som bäst, och utifrån det bygga sin ideala framtid.
Även om tillvägagångssätten kan variera mycket, utgår de flesta som använder AI från det som är själva kärnan i AI; förhållningssättet till förändring och grundprinciperna i Appreciative Inquiry.
Du kanske även är nyfiken på att läsa om:
Viktiga utgångspunkter i Appreciative Inquiry
Uppskattande frågor
Som namnet säger handlar Appreciative Inquiry dels om att ha ett positivt, uppskattande fokus (appreciative), dels om att utforska och ställa frågor (inquiry). Vad vi frågar avgör vad vi upptäcker. De frågor vi ställer skapar vår bild av världen. De avgör också vad människor i organisationen tänker på, pratar om och lär sig om, och i vilken riktning organisationen rör sig. Det vi fokuserar på och ställer frågor om tenderar att växa. Därför bör vi välja våra frågor med omsorg.
Delaktighet
Många förändringar innebär att ledningsgruppen tänker ut en plan, sätter ihop en kommunikationskampanj och rullar ut den nya planen i organisationen. Problemet är att de rullar över människor, missar att tillvarata kompetens, och skapar motstånd i stället för engagemang.
I AI anstränger man sig för att involvera människor att tillsammans skapa framtiden. Målet är att låta ALLA de människor vars framtid det handlar om vara delaktiga redan från start. På så sätt kan man tillvarata all den erfarenhet, kunskap och kreativitet som finns, vilket innebär att de planer som tas fram blir mycket mer välgrundade. Man slipper också förändringsmotstånd, eftersom alla är med på tåget redan från början.
Kontinuitet, förnyelse och vägen framåt
Ytterligare en viktig tanke i AI är att framgångsrik förändring och utveckling inte betyder att allt ska förändras. Vi ska inte kasta ut barnet med badvattnet. Även om vi vill utvecklas, förnya oss och förändras, så är det viktigt med kontinuitet – att förstå, uppskatta och bygga vidare på det som håller ihop en grupp eller organisation, och som kännetecknar den när den är som bäst.
I AI kallas detta för den positiva kärnan. Det kan handla om höjdpunkter, vändpunkter, framgångshistorier, traditioner och processer. En AI-process börjar oftast med att man utforskar denna positiva kärna. Därefter ser man framåt, undersöker nya möjligheter och målar upp en bild av det önskade läget. Och slutligen hittar man sätt att röra sig mot den önskade framtiden.
5 grundprinciper i Appreciative Inquiry
- Den konstruktionistiska principen
- Samtidighetsprincipen
- Den poetiska principen
- Den förväntansfulla principen
- Den positiva principen
Boka en föreläsning om Appreciative Inquiry
Appreciative Inquiry steg för steg – 4D-modellen
AI innehåller 4 faser, kallade 4D. De fyra faserna kan användas som grund för ett samtal, ett stort gruppmöte eller en hel organisationsförändring. Det exakta innehållet i de olika faserna kan se väldigt olika ut, beroende på vem som leder processen och gruppens/organisationens behov och önskemål.
Den positiva kärnan
I centrum finns den positiva kärnan – allt som kännetecknar organisationen när den är sitt allra bästa; dess medarbetares samlade klokhet, dess styrkor, förmågor, resurser och tillgångar. AI tydliggör allt det goda som redan finns och hur man kan förstärka det ytterligare.
Positivt ämne/mål
Innan undersökningen startar behöver man bestämma målet/ämnet för undersökningen. Det ska vara positivt formulerat, alltså som något man vill ha mer av eller vill bli ännu bättre på, inte något man vill komma bort ifrån. Ibland kallas detta steg för Define.
- Discovery
Första fasen handlar om att utforska det som redan fungerar bra. Här lyfter man fram och undersöker goda exempel, höjdpunkter, tidigare framgångar och situationer då gruppen och dess medlemmar har varit som allra bäst, och vad som har bidragit till dessa höjdpunkter. - Dream
Denna fas handlar om att ”drömma” sig framåt i tiden och ta fram visioner för sitt önskade läge. Om vi gjorde ännu mer av det som redan fungerar bra, det som kännetecknar oss när vi är som allra bäst – vad skulle bli möjligt då? Hur vill vi att vår arbetsplats och vår verksamhet ska se ut om ett (eller kanske två eller fem) år? - Design
I denna fas tar man fram förslag för hur man ska kunna nå den önskade framtiden. Vad behöver hända för att vi ska ta oss till det önskade läget? Vad av det vi redan gör bra kan vi bygga vidare på och göra mer av? Vilka nya idéer har vi fått? - Destiny
Den sista fasen är en genomförandefas. Nu är det dags att börja agera och besluta om personliga och organisatoriska initiativ och åtaganden. Förslagen sorteras och prioriteras. Grupper formas som tar ansvar för genomförandet av de förslag man kommer överens om att börja med. Man skapar strukturer och system för att stötta arbetet, följa upp och fira alla framsteg som görs.
Läs mer om Appreciative Inquiry
Böcker om Appreciative Inquiry och styrkebaserad utveckling
Hitta rätt i stället för att leta fel – vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team
HITTA RÄTT är en unik guide för dig som vill skapa positiv förändring i ditt eget och andras liv. Du får en skattkista fylld av konkreta verktyg för att se och förstärka det goda, hitta lösningar, tillvarata styrkor, lära av framgångar och bygga utveckling på det som fungerar bra.
Släng problemglasögonen – starta en positiv revolution
”Släng problemglasögonen” är en inspirationsbok för dig som leder människor, samarbetar med människor, bor med människor, känner människor eller helt enkelt ÄR människa. Den innehåller mängder av idéer, metoder och tips som du kan använda både privat och i jobbet för att skapa positiv och bestående utveckling.
Senaste blogginläggen om Appreciative Inquiry
- Styrkebaserat ledarskap
- Förändringsarbete – så lyckas ni!
- Tre sätt att älta framgångar
- Snart släpps min nya bok ”Hitta rätt i stället för att leta fel” – välkommen på digital bokrelease!
- Framtidens organisationskultur bygger på styrkor
- Att åtgärda problemet är inte den bästa lösningen!
- 5 metoder och forskningsområden som ligger till grund för styrkebaserad utveckling
- ”The words you speak become the house you live in”