Bygg på styrkor
Fundera ett ögonblick på något som du skulle vilja utveckla hos dig själv.
Vad tänkte du på? Något du är dålig på idag, dvs en svaghet? Eller något du redan är ganska bra på, men vill träna upp och bli ännu bättre på, dvs en styrka?
Jag brukar ställa den här frågan när jag föreläser, och det är alltid en majoritet som uppger att de tänkte på en svaghet. Är inte detta ganska fascinerande? Så fort vi hör ordet utveckla, så kopplar vår hjärna det automatiskt till svaghet. Ja, vi har ju faktiskt till och med döpt om svagheter till ”utvecklingsområden”. Styrkor däremot, de finns ju redan där, så dem behöver vi inte ägna så mycket uppmärksamhet och tid åt. Eller?
Många av oss tänker nog att vi har vårt största utrymme för utveckling där vi har våra svagheter. Det antagandet vilar i sin tur på ett annat antagande, nämligen att vi alla kan bli ungefär lika duktiga på vad som helst.
Men när Gallup studerade vad världens mest framgångsrika chefer har gemensamt, fann de att dessa chefer tänker precis tvärtom. De utgår ifrån att varje individ har unika och ofta bestående talanger, och att vi har vårt största utrymme att växa där vi har våra styrkor. Det är bara genom att bygga vidare på och utveckla våra styrkor som vi kan blir riktigt mästerliga inom ett område, aldrig genom att åtgärda våra svagheter. Att bara åtgärda svagheter kan inte ens kallas för utveckling, menar Gallup, det är snarare skadebegränsning. Och det måste vi självklart ägna oss åt ibland, åtminstone om våra svagheter ligger i vägen för goda prestationer. Men lägg inte mer tid än nödvändigt på svagheterna – det räcker att få upp dem på en okej nivå.
Vilka styrkor har du själv? Ett sätt att ta reda på dina styrkor är att göra gratistestet ”VIA Survey of Character Strengths” som finns på www.authentichappiness.org. Det är utvecklat av två ledande professorer i psykologi. Du kan också fundera på vad du var bra på redan som barn, vad du ofta får beröm för, vad du tycker är riktigt roligt eller vad du har haft lätt för att lära dig – allt detta brukar signalera att det handlar om en styrka. Och så kan du förstås fråga din omgivning vilka styrkor de ser hos dig.
Viktigast av allt när du väl känner till vilka dina styrkor är: Se till att använda dem mer och hitta sätt att utveckla dem vidare!
Fundera också över vilka styrkor som finns i din arbetsgrupp eller organisation. Hur kan ni bäst tillvarata varje individs unika styrkor? Det har visat sig att de organisationer som är bäst på att ta vara på sina medarbetares styrkor har högre produktivitet, högre kundnöjdhet och lägre personalomsättning än andra. Det finns alltså stora vinster att göra på att skifta fokus från att åtgärda svagheter till att bygga på styrkor, även på organisatorisk nivå.
Varför inte börja redan idag?