Feedback & svåra samtal – så gör du svåra samtal till goda samtal och levererar feedback på ett tydligt och schysst sätt
Svåra samtal brukar användas som samlingsnamn för samtal som handlar om att framföra kritik, ge tuffa besked eller ta upp känsliga frågor. Det kan vara såväl privata som arbetsrelaterade samtal.
Många är rädda för den här typen av samtal och drar sig för att ta tag i dem. Det är lätt att skjuta upp samtalet eller att genomföra det på ett sätt som blir otydligt och förvirrande för mottagaren. Men det behöver inte vara så svårt. Om du utgår från en omtanke om den andre personen och genomför samtalet utifrån att du vill personen väl brukar det gå bättre.
Om det svåra samtalet handlar om att framföra kritik kan du tänka att du faktiskt gör mottagaren en tjänst när du tar upp ett problematiskt beteende och hjälper personen att komma till rätta med det. Om du tänker på alternativet – att inte säga något – är det snällare? Om du går till dig själv – skulle du vilja få veta att andra uppfattar något du gör som problematiskt så att du kan göra något åt det? Förmodligen.
Andra samtal, såsom att säga upp en medarbetare, göra slut med en partner eller en kompis, eller framföra ett sjukdomsbesked, kanske inte kan betraktas som att man gör mottagaren en tjänst. Men även här kan man fråga sig vad alternativet är. Att låta bli blir ju inte så lyckat. Och även i dessa samtal kan och bör du förstås visa omtanke och vänlighet.
Här hittar du mina 10 bästa tips för svåra samtal.
Vissa av tipsen är mer arbetsrelaterade, men de flesta är användbara även privat.
Boka en föreläsning om feedback & svåra samtal
10 tips för att ge bra feedback

- Om du inte är personens uppdragsgivare eller chef – fråga alltid om personen vill ha feedback innan du ger den.
- Om någon har gjort något du uppskattar, eller tvärtom betett sig illa, ska du naturligtvis berätta det, även om du inte har bett om lov.
- Ge mer beröm än kritik – men inte samtidigt! Om du ofta visar uppskattning blir det lättare att både ge och ta emot kritik om det blir nödvändigt. Men använd inte den så kallade sandwichmetoden!
- Se till att ditt beröm är specifikt, konkret och äkta, och ges i direkt anslutning till det beteende du vill uppmuntra. Svepande eller falskt beröm gör ingen glad.
- Förvandla klagomål till önskemål. Vad vill du se i stället för det du ogillar?
- Använd jag-budskap och beskriv din egen upplevelse av personens beteende, kom inte med omdömen eller personangrepp.
- Var nyfiken och lyssna på den andres upplevelse av situationen, sträva efter att förstå, inte döma.
- Visa att du bryr dig om den andra personen samtidigt som du är saklig.
- Ge feedbacken så snart som möjligt – inte ett halvår senare.
- Se den goda intentionen. Visa att du tror att personen vill väl och är lika mån om projektet/ stämningen/ samarbetet som du, även om beteendet blev tokigt.
Läs mer om feedback & svåra samtal
- 10 tips för mer arbetsglädje och en god social arbetsmiljö
- Människosyn och förantaganden i Lösningsfokus
- ”The words you speak become the house you live in”
- – Kan man ge för mycket positiv feedback?
- Dina frågor avgör riktningen
- 10 tips för att döda arbetsglädjen och engagemanget i ditt team
- Styrkebaserad utveckling – hur du angriper problem från ett mer positivt håll
- ”Positive blaming”