Söker du en föreläsare om förändring?
Föreläsning: Styrkebaserat förändringsarbete – skapa engagemang och hållbara resultat
Söker du en inspirerande föreläsning om förändring? Med en föreläsare som är underhållande, rolig och entusiasmerande samtidigt som hon bjuder på verktyg, idéer och metoder som är väl förankrade i forskning?
Gunnel Ryner föreläser om styrkebaserat förändringsarbete – ett arbetssätt som vänder upp och ner på det traditionella sättet att jobba med förändring. Styrkebaserat förändringsarbete involverar alla som påverkas av förändringen i en upptäcktsfärd som fokuserar på det som fungerar bra, på styrkor, resurser och framgångar, och hur vi kan göra ännu mer av det som för oss i önskad riktning. Lär dig hur du skapar engagemang, glädje, kreativitet och långsiktigt hållbara resultat i förändringen.
Boka Gunnel Ryner som föreläsare om förändring om ni vill göra ert förändringsarbete till en framgång!
Föreläsningarna kan förstås även genomföras digitalt. Från sin hemmastudio levererar Gunnel ett interaktivt upplägg som engagerar och aktiverar deltagarna.
Upplägg och innehåll
De flesta som arbetar med förändring gör det utifrån ett problemorienterat perspektiv, där de letar fel, problem och brister att åtgärda. Men om vi bara fokuserar på det som är dåligt och försöker undanröja problem, kan vi aldrig uppnå extraordinära resultat. Snarare riskerar vi att människor tappar motivationen och självförtroendet, och vi får i bästa fall ett tillstånd av ”icke problem”.
Det traditionella sättet att arbeta med förändring innebär också oftast att man rullar ut en färdigtänkt plan utan att involvera de som påverkas av förändringen. Resultatet blir förändringsmotstånd och osäkerhet.

Styrkebaserat förändringsarbete involverar i stället människor i en kreativ process, där alla som påverkas av förändringen är delaktiga i att ta fram visioner och mål, utforska existerande styrkor, resurser, framgångar och lösningar, och bygga vidare på det som fungerar bra.
Det skapar engagemang, stolthet, inspiration och kreativitet, och möjliggör helt andra resultat. Med sitt positiva fokus och genom att involvera så många som möjligt redan från start, gör det styrkebaserade arbetssättet er förändringsprocess till en succé.
Grundat på forskning inom psykologi och organisationsvetenskap, och metoder som Lösningsfokus, Appreciative Inquiry och Positive Deviance, får du här verktygen du behöver för att jobba med förändring på ett både roligare och mer effektivt sätt.
Ur innehållet:
- Skillnader mellan traditionell förändring och styrkebaserad förändring
- Forskning kring vad som får människor och team att både må och prestera som bäst
- Tre styrkebaserade förändringsmetoder: Appreciative Inquiry, Lösningsfokus och Positive Deviance
- ”POF” – positiv omformulering, från problem till önskat läge
- Att utforska framgångar, goda exempel, positiva undantag och positiva avvikelser, och bygga vidare på det som fungerar bra i stället för att bara undanröja problem
- Att skapa delaktighet och involvera så många intressenter som möjligt i förändringen
Välj längd:
- 30 minuter föreläsning
- 60 minuter föreläsning med några korta övningar
- 90 minuter föreläsning med korta övningar och bikupor
- Halv- eller heldag med föreläsning och en styrkebaserad workshop där ni får arbeta med ett område ni själva vill förändra eller utveckla.
Nöjda kunder
Styrkebaserat förändringsarbete ger en helt annan upplevelse och bättre resultat
”Förändring är svårt och människor är motsträviga.”
Det är den inställning jag ofta möter i organisationer. Men det beror ju på HUR man jobbar med förändring! Med styrkebaserat förändringsarbete blir upplevelsen helt annorlunda.
Förändring väcker många känslor, alltifrån rädsla, ilska och motstånd till förväntan och hoppfullhet. Journalisten och författaren Sydney J Harris beskrev det så här: ”Vårt dilemma är att vi på samma gång både avskyr och älskar förändring. Helst av allt vill vi att allt ska förbli som förut, men bli bättre.”
Det som avgör om en förändring ska lyckas eller inte är medarbetarna. Och därför är din viktigaste uppgift som chef eller förändringsledare att få med medarbetarna och göra dem delaktiga och engagerade i förändringsarbetet. Ju mer och ju tidigare du involverar medarbetarna i förändringen – desto mindre motstånd att övervinna. Om du dessutom har ett positivt fokus blir förändringsarbetet både roligare och mer inspirerande för alla som är inblandade.
Längre ner på sidan kan du läsa mer om vad som skiljer styrkebaserad förändring från traditionell förändring, och om hur en styrkebaserad förändringsprocess kan gå till.

Det styrkebaserade arbetssättet är användbart i många sammanhang. Här kan du läsa mer:
2 viktiga principer som skiljer styrkebaserat förändringsarbete från traditionellt förändringsarbete

Några av de vanligaste styrkebaserade förändringsmetoderna är Appreciative Inquiry, Lösningsfokus och Positive Deviance. Det som är gemensamt för dem alla, och skiljer dem från traditionella förändringsmetoder, är bland annat att de har ett mycket mer positivt fokus och att de betonar vikten av delaktighet.
5 steg i en styrkebaserad förändringsprocess
Kortfattat kan en styrkebaserad process gå till så här (med viss variation).
- Ett problem, eller önskemål om förändring, uppstår.
- POF – positiv omformulering. Formulera om problemet till ett positivt mål. Om vi inte vill ha det på det här viset – hur vill vi ha det i stället?
- Involvera alla som påverkas av förändringen i att beskriva sitt önskade läge och måla upp en gemensam vision.
- Fortsätt sedan med att tillsammans utforska framgångar, goda exempel, styrkor och resurser. Vad för oss redan i rätt riktning? Vad är det som redan fungerar bra? När vi lyckas som allra bäst, hur bär vi oss åt då? Lyft upp goda exempel och hitta framgångsfaktorerna.
- Hitta sätt att bygga vidare på framgångsfaktorerna och göra mer av det som fungerar bra. Låt alla involverade få vara med och ta ansvar för att genomföra det ni kommer överens om.

.
Vad gör jag om inriktningen på förändringen redan är beslutad högre upp i hierarkin?
Även om de stora besluten redan är fattade högre upp i organisationen kan du som chef låta medarbetarna påverka sina egna arbetssätt, rutiner, samarbetsformer och annat som ingår i deras vardag. Acceptera det ni inte kan förändra – jobba med det ni kan påverka.
Låt medarbetarna vara med och diskutera:
- Hur kan vi tillsammans göra det bästa möjliga av förändringen, inom de ramar som har givits från ledningen (eller genom politiska beslut)?
- Hur vill vi att slutresultatet ska bli, hur ser vår vision ut, och hur kan vi tillsammans bidra till att vi når dit?
- Vad kännetecknar oss i dag när vi är som allra bäst? Vad av det kan och vill vi ta med oss in i förändringen? Vilka olika styrkor finns i vårt team/vår organisation och hur kan vi tillvarata dem på bästa sätt?
Fler föreläsningar/workshops om styrkor och styrkebaserad utveckling
Läs mer om styrkebaserad förändring
Bok: Släng problemglasögonen – starta en positiv revolution!
”Släng problemglasögonen” är en inspirationsbok för dig som leder människor, samarbetar med människor, bor med människor, känner människor eller helt enkelt ÄR människa. Den innehåller mängder av idéer, metoder och tips som du kan använda både privat och i jobbet för att skapa positiv och bestående utveckling.

Senaste blogginläggen om styrkebaserad förändring
- Vad kännetecknar ett välfungerande team?
- 10 bästa tipsen för att skapa teamkänsla
- Gör om talangprogrammen – ALLA medarbetare har styrkor och talanger!
- 9 lösningsfokuserade frågor som ger en positiv injektion till era möten
- Framtidens organisationskultur bygger på styrkor
- Att åtgärda problemet är inte den bästa lösningen!
- 10 tips för mer arbetsglädje och en god social arbetsmiljö
- Människosyn och förantaganden i Lösningsfokus