överläggande bild

Hitta rätt i stället för att leta fel

– Vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team


Gunnel Ryners senaste bästsäljare. Nominerad till Årets HR-bok 2024!

Vill du ha mer energi och glädje i livet, stärka dina relationer och få fram det bästa i dig själv och andra? Vill du bidra till stolthet, arbetsglädje och goda resultat i ditt team?

HITTA RÄTT är en unik guide för dig som vill skapa positiv förändring i ditt eget och andras liv.

Gunnel Ryner har plockat guldkornen från styrkebaserade metoder som Lösningsfokus, Appreciative Inquiry och Positive Deviance och forskning inom positiv psykologi och styrkepsykologi.

Resultatet är en skattkista fylld av konkreta verktyg för att se och förstärka det goda, hitta lösningar, tillvarata styrkor, lära av framgångar och bygga utveckling på det som fungerar bra.

Följ med på en spännande upptäcktsresa där du lär dig att:

  • Hitta rätt hos dig själv
  • Hitta rätt hos andra
  • Hitta rätt i livet
  • Hitta rätt på jobbet

Format:

  • Häftad (Danskt band)
  • Ljudbok
  • E-bok (EPUB och PDF)

Här hittar du bokens referenslista:

Sagt om ”Hitta rätt i stället för att leta fel”

En bok som kommer att skaka om dina tankar och tända en gnista i ditt sinne. Den är inte bara inspirerande utan också vetenskapligt grundad. Denna pärla av glädje får oss att byta spår, från problem och negativitet till att fokusera på våra styrkor och hur vi fungerar. Och inte minst, hur vi kan vända oss själva och våra organisationer mot framtiden. Här finns något för alla, oavsett om du läser från ett perspektiv som individ eller som del av en grupp. Bäst av allt? Den är fullpackad med övningar och metoder för att kunna förverkliga detta tankesätt i våra organisationer.

HR-föreningens jury för Årets HR-bok

Vilken otroligt upplyftande och hoppingivande bok! Allt man behöver finns ju i den! Den har det som hjälper till att göra skillnad hos både sig själv och i mellanmänskliga interaktioner, exempelvis arbetsgrupper. Den är baserad på forskning och har förslag på arbetssätt vilket gör boken till en bok att bära med sig och som det finns anledning till att återkomma till om och om igen! Mitt exemplar kommer att bli ”vältummat”, tack!

Karin Ceder, HR-partner, Motala kommun

”Hitta rätt” – är en bok jag skulle vilja att alla som interagerar med andra människor fick möjlighet att läsa! Vilken värld vi skulle kunna leva i! Bortsett från kunskap har boken givit mig lust, energi och verktyg att hitta mer rätt. Att läsa boken är som att öppna alla fönster på vid gavel och låta ljumma vårvindar virvla in. Ut med stillastående luft, damm och mörker. In med ljus, lust och energi. Unna dig att läsa den du också!

Cornelia Ingemarsdotter, affärsutvecklare, Almi Företagspartner

Jösses, vilken guldgruva! Den här boken ger dig både insikterna och verktygen för att ”hitta rätt” hos dig själv, hos andra och livet i stort. Jag har jobbat många år inom projekt- och förändringsledning och använder mig av såväl synsätt som metoder i boken, men aldrig sett dem samlade och presenterade på ett så himla bra vis! Här finns en massa att lära sig och inspiration (låga mentala trösklar) att komma i gång! Stor bonus på sista delen, ”Att hitta rätt på jobbet”, då det är ovanligt att hitta bra information, exempel och tillämpningar inom arbetslivet. Samtidigt som kraften i Uppskattande förhållningssätt och Styrkebaserad utveckling kanske är som störst inom grupper, team och organisationer!

Ingemar Wikman, senior projekt- & förändringsledare, ICA Sverige AB

Ett lyckopiller – fast på riktigt! Den här boken kommer att förändra din livssyn och ditt liv i grunden. Författaren visar att det som kan låta så enkelt – ha fokus på lösningen – går att fördjupa och bredda i flera nivåer och där hittas skatter som glädje, hopp och mer energi som om de bara legat där och väntat på att bli hittade. Snudd på magiskt vilken effekt dessa olika nivåer får och motivationen kommer sedan helt automatiskt. Här finns en guldgruva att ösa ut för var och en. Här varvas ny forskning med konkreta verktyg som man inspireras att direkt börja använda. Önskar verkligen att detta vore obligatorisk läsning för alla lärare, psykologer, socionomer, chefer, alla som arbetar med barn och unga osv. Det skulle underlätta för dem själva men också för alla de möter. Kan inte nog rekommendera den här boken till alla som vill få in mer glädje, hopp och energi i sina liv.

Lena Skogholm, beteendevetare, författare till Bemötandekoden och Livskoden enligt hjärnan

Om din arbetsplats/arbetsgrupp har fastnat i att fokusera på och prata om problem, fel och sådant som inte fungerar är detta boken för er. Som vi frågar får vi svar. Den här boken ger konkreta tips, övningar och frågor att ställa för att skifta om till ett styrkebaserat arbets- och tankesätt. När vi blir bättre på att hitta rätt i stället för att leta fel får vi mer välmående arbetsplatser.

Marie Carlson, tullinspektör, Tullverket

Vi vet alla att vi kan påverka hur vi ser på världen genom att byta ut de glasögon vi betraktar världen genom. Men vi vet också att det är lättare sagt än gjort att byta glasögon. Den här boken tar en grundlig titt på några av de mest spännande trenderna inom psykologin och ger en utmärkt summering av konsten att använda ett uppskattande förhållningssätt för att förbättra både ditt eget och andras liv.

Ben Furman, psykiater, författare & utbildare i lösningsfokuserad terapi

Oavsett om du ännu aldrig hört talas om styrkebaserad utveckling eller om du är en riktig utvecklingsnörd, så vill jag varmt rekommendera Gunnels senaste bok. Med oförställd nyfikenhet och en orubblig kärlek till sin nästa delar Gunnel med sig av sin gedigna kunskap inom styrkebaserat ledarskap och självledarskap. Den känns som en uppmuntrande kram från en god mentor och redan innan jag läst klart den känner jag hur mitt fokus börjat skifta. Det är som magi!

Laila Hedlund, administrativ chef/skolledare, Lunds kommun

En fantastisk bok med åskådliga tips och övningar som jag kommer att ha stor nytta av både privat och i mitt jobb som IT-tekniker. Nu har jag verktyg att enkelt vända någons skepsis till att se det positiva med en förändring, det kommer att göra både min och deras dag mycket trevligare. Det är svårt att förstå att detta sätt att nå framgång inte uppmärksammas och används mer överallt i vårt samhälle och det borde bli en obligatorisk kurs i våra skolor att leta rätt istället för fel. Mina kollegor kommer säkert att, liksom jag, överraskas av hur ett uppskattande förhållningssätt så märkbart kan förbättra vår vardag och vårt resultat. Jag rekommenderar verkligen alla som vill uppleva en riktigt positiv förändring i sina liv att läsa och leva denna bok.

Greger Andersson, IT-tekniker

En pedagogisk, personlig, handfast och väldigt viktig bok. Den bör läsas och användas av många ledare och medarbetare!

Torbjörn Malmström, Senior Partner på Based On People

En fantastisk, lättläst och intressant bok som ger en kraftfull start på din personliga utveckling genom sina konkreta verktyg, förankrade i forskningen. Från första kapitlet får du tillgång till verktyg som hjälper dig att leva ett gladare liv, upptäcka och tillvarata dina styrkor och utvecklas som person. I de följande kapitlen finns verktyg som kan användas i relationer med andra och på arbetsplatsen. Allt forskningsbaserat. En mycket läsvärd bok med styrkebaserade metoder för att hitta vägar framåt, oavsett situation. En viktig bok som gör skillnad – läs den!

Ulrika Eklund, facilitator, jämställdhetsexpert och coach

Någonstans under mina år lärde jag mig uttrycket ’lita på klienten, lita på processen, och framför allt lita på mig’. Det visar sig att ofta när vi arbetar med andra eller oss själva och det inte går så bra som vi hoppas på, så är det i det senare vi tappar tron, tron på att just jag är den som är här – och jag duger precis som jag är just i denna stund. Gunnels bok påminde mig om alla dessa delar och kanske allra mest om just det där sistnämnda – att det är i tilltron till mig själv i förhållandet till allt omkring mig som kan göra mest skillnad. Sedan tänker jag på uppskattning och alla de sätt vi kan se på skatterna som uppskattningen innehåller. Gunnels bok, om du låter den vara det, är en rik och överraskande skattkista, där frodiga egna berättelser, enkla men kreativa övningar och outtömliga perspektiv från så många samsas och lockar med en inbjudan att fortsätta lära dig om det fantastiska som finns i och mellan oss människor. Jag rekommenderar den så varmt!

Jonas Wells, förbundschef och utbildare i lösningsfokuserat förhållningssätt, Södra Dalarnas Samordningsförbund