Nyfikenhet. Pojke i keps som tittar på marken genom förstoringsglas.

Nyfikenhet – den viktigaste ingrediensen i ett meningsfullt liv

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


En av de roligaste sakerna i mitt jobb som föreläsare och coach är alla möten med människor i vitt skilda branscher, med helt olika omständigheter och erfarenheter. Varje dag har jag möjligheten att ställa nyfikna frågor och lära mig nya saker. Och det slår mig att det kanske är en viktig orsak till att jag upplever mitt arbete som så meningsfullt?

I min bok ”Hitta rätt i stället för att leta fel” skriver jag (bland mycket annat) om psykologiprofessorn Todd Kashdan, som hävdar att vi har blivit lurade att tro att lycka är det enda eller åtminstone det viktigaste målet i livet. Det gör att vi missar andra viktiga ingredienser i ett rikt liv, såsom känslan av meningsfullhet, mognad, visdom och medkänsla. I stället för att ständigt sträva efter att bli lyckliga, anser Kashdan att vi borde fokusera på att skapa oss ett rikt och meningsfullt liv, där vi styrs av våra kärnvärden och intressen. Och den viktigaste ingrediensen i ett meningsfullt liv är, enligt Kashdan, nyfikenhet.

Nyfikenhet driver oss att utforska, upptäcka, lära och växa. Nyfikenhet motiverar oss och gör oss bättre rustade att hantera en osäker, oförutsägbar och föränderlig omvärld. Utan nyfikenhet stagnerar vi. Vi slutar utvecklas och lära oss nya saker, och vi begränsar våra möjligheter att bygga goda relationer med andra människor. Att odla vår nyfikenhet hjälper oss att skapa ett liv som känns både meningsfullt, engagerande och njutbart.

Här bjuder jag på ett av avsnitten om nyfikenhet från min bok:

”Jag har inte tid” – varför Bjarni Herjolfsson överlät åt andra att upptäcka Amerika

Den första europé som landsteg i Nordamerika var inte Christopher Columbus utan den norska upptäckaren Leif Eriksson. Det finns olika berättelser om hur han hamnade där. Enligt en av dem kom han ur kurs under en storm på väg till Grönland och hamnade i Amerika av en ren olyckshändelse. Enligt en annan seglade han från Norge med avsikten att besöka den Nya Världen, efter att ha fått höra om den av en annan seglare. Denna andra seglare hette Bjarni Herjolfsson.

Bjarni var född och uppvuxen på Island men som vuxen bosatt i Norge. När han runt år 986 gjorde sin årliga resa hem till Island för att besöka sina föräldrar, visade det sig att hans far hade gett sig i väg till Grönland. Bjarni bestämde sig för att resa efter honom dit, men en kraftig storm förde hans skepp ur kurs. När stormen efter flera dagar bedarrade såg Bjarni och hans män land. De insåg genast att de inte hade kommit till Grönland. Det här landet såg helt annorlunda ut, med täta skogar och böljande gröna kullar.

Bjarnis män ville gå i land och utforska detta okända paradis, men Bjarni sa nej. Hans mål var att hitta sin far och han var inte intresserad av att avvika från sin plan. Han hade löften att uppfylla och tänkte inte svika dem. Så han beordrade sina män att styra norrut och lät därmed det nya landet förbli outforskat.

Bjarni fick kritik redan på sin egen tid för att han inte tog vara på den möjlighet som ödet hade gett honom, utan valde att vända ryggen till det vackra och mystiska landet. Men Bjarni hade förpliktelser både som son och som köpman, och han ville hinna till Grönland före vintern för att träffa sin familj och sälja sin last. Han såg förmodligen ingen poäng med att plötsligt ändra sina planer för att undersöka ett okänt land, det var bara en onödig och farlig distraktion.

Ge dig själv utrymme att vara nyfiken

På samma sätt fungerar nog många av oss i vår egen vardag. Det är lätt hänt att vi rättar in oss i en inrutad tillvaro där nyfikenhet blir en distraktion, något vi inte har tid eller plats för. Att följa en nyfiken impuls kan dra oss ifrån våra uppgifter, mål och förpliktelser, sabotera våra uppgjorda planer och orsaka förseningar i våra pressade liv. Nyfikenhet kan få oss att glömma vad vi egentligen skulle göra och plötsligt befinna oss någon helt annanstans – i tanke och kanske även handling.

Men många gånger är de belöningar nyfikenheten ger större än nackdelarna. Nyfikenhet bidrar på så många sätt till lycka, glädje och mening. Nyfikenhet är en livskraft, den tar oss bort från fokuseringen på oss själva, riktar vår uppmärksamhet utåt och påminner oss om att världen är en fascinerande, inspirerande och spännande plats. Att vara nyfiken är att känna sig levande, att utforska, upptäcka, få nya insikter och göra sådant som får livet att kännas meningsfullt. Ibland kallar naturligtvis plikten, men jag vill ändå uppmana dig att ta så många chanser du kan till att vara nyfiken och upptäcka nya saker, i stället för att bara ta dig an nästa punkt på att göra-listan eller nästa bokning i kalendern. Se åtminstone till att lämna lite utrymme i kalendern och livet för nyfikenhet.