överläggande bild

Positive Deviance

Sök efter och lär av positiva avvikare


Vad är Positive Deviance?

Positive Deviance – på svenska ”positiv avvikelse” – är en metod för att lösa komplexa problem genom att identifiera och lära sig av positivt avvikande personer i den egna gruppen. Positive Deviance baseras på grundantagandet att det i varje grupp, samhälle eller organisation finns människor som med ovanliga men framgångsrika beteenden eller strategier hittar bättre lösningar på ett problem än andra i gruppen, trots att de ställs inför samma utmaningar och inte har vare sig bättre resurser eller kunskaper. Dessa individer kallas posi­tivt avvikande. När övriga medlemmar i gruppen upptäcker vad som fungerar kan de också börja praktisera dessa mer framgångsrika beteenden.

Positive Deviance är speciellt användbart vid komplexa problem där det krävs beteendemässig och/eller social förändring. Metoden används framför allt när problemet involverar människor och rela­tioner, men kan också vara användbar på tekniska problem.

Begreppet Positive Deviance dök ursprungligen upp i litteratur om nutritionsforskning under 1960-talet. Det utvecklades vidare i boken Positive Deviance in Child Nutrition av professor Marian Zeitlin och hennes kollegor Hossein Ghassemi och Mohamed Mansour på Tufts University i Massachusetts i USA. Baserat på grundlig forskning dokumenterade de förekomsten av friska – positivt avvikande – barn i fattiga samhällen där många barn var undernärda. De argumenterade för att man i stället för att fokusera på vad som var fel och försöka åtgärda det, skulle fokusera på vad som fungerade bra och förstärka det.

Under det tidiga 1990-talet tog Monique och Jerry Sternin, som då arbetade för Rädda Barnen i USA, till sig Zeitlins idéer, omsatte dem i handling och utvecklade dem vidare. De har sedan dess, tillsammans med Tufts University, fungerat som pionjärer och förgrundsgestalter för metoden, skapat ett nätverk av konsulter värl­den över och själva drivit många Positive Deviance-projekt. Här kan du läsa om ett av deras första projekt.

Några grundprinciper i Positive Deviance

Gör gruppen till guru

I stället för att ha ledare, experter och konsulter som äger föränd­ringsprocessen, lägger man i Positive Deviance ansvaret hos grup­pen. Gruppen själva äger processen, identifierar problemet, söker efter positiva avvikare och agerar för att sprida och ge andra möj­lighet att öva på och förstärka framgångsrika beteenden. Alla som är en del av problemet är också en del av lösningen, därför är det viktigt att involvera alla som påverkar och påverkas av problemet. Eller som det ibland uttrycks: ”Don’t do anything about me without me.”

Positive deviance - lär av positiva avvikare

Skifta perspektiv med hjälp av fakta

I Positive Deviance uppmanar man till att tänka utanför boxen och se nya möjligheter. För att skifta perspektiv är steg 1 att förstå hur problemet hittills har presenterats (till exempel att värmeöver­föring förekommer i alla datorer och att det inte är inte så mycket att göra åt saken). Steg 2 är att undersöka om det finns några un­dantag från problemet eller den vedertagna normen. Finns det människor i identiska situationer i gruppen som tycks klara sig särskilt bra eller som har hittat en okonventionell lösning? Och steg 3 innebär att skifta perspektiv och fokusera på de positiva av­vikarna och vad de gör annorlunda.

Gör det tryggt att lära

För att människor ska bli motiverade till förändring krävs psykolo­gisk trygghet. Ofta håller människor fast vid beteenden även om dessa inte är bra för dem, eftersom alla förändringar kan medföra förluster och andra risker. ”Man vet vad man har men inte vad man får.” Bara när människor känner sig tillräckligt säkra och tryg­ga är de öppna för förändringar. Vid känsliga förändringar är det extra viktigt att gå varsamt fram och börja med att skapa trygghet i gruppen, kanske genom att först prata om mindre känsliga frågor.

Gör problemet konkret

För att kunna förändra något behöver man ha en konkret och tyd­lig bild av verkligheten. För att kunna hantera obehagliga sanning­ar behöver de konstateras på ett väldigt konkret sätt, så att det inte går att ducka för dem. Ett exempel kommer från en Positive Deviance-workshop med prostituerade i Myanmar, med syftet att minska spridningen av HIV. Nästan alla i gruppen hävdade att de alltid krävde att kunderna använde kondom. Men när alla fick i uppgift att trä en kondom på en banan, visade det sig genast vilka som verkligen talade sanning och kunde något om kondomer. De positiva avvikarna, som faktiskt krävde att kondom användes, bör­jade sedan dela med sig av sina knep för att övertala sina sexpart­ners att använda kondom. Snart visste alla i gruppen hur de skulle bemöta kundernas invändningar och få dem att gå med på kravet.

Dra nytta av sociala bevis

”Jag tror det jag ser” är ett uttryck som är viktigt när det gäller för­ändring. När människor ser att ”någon som är precis som jag” gör något annorlunda som tycks leda till önskade resultat, är det lättare för dem att tro att de själva också kan göra likadant. Detta var en av framgångsfaktorerna i ett projekt där förespråkare för kvinnors rät­tigheter försökte förändra sedvänjan att omskära flickor i egyptiska byar. De lyckades hitta några flickor som inte var omskurna, och föräldrar som var emot traditionen och var villiga att träda fram och berätta om sitt ställningstagande. Det blev starten för ett flertal initiativ bland byborna, där allt fler ifrågasatte normen och fick med sig andra, så småningom även manliga ledare och regeringen, vilket ledde till att många flickor slapp bli könsstympade.

Undvik att trigga ”immunförsvaret”

Många förändringsinitiativ möter motstånd. Ofta beror det på att de sker i form av direktiv från högsta ledningen eller från någon annan utanför den egna gruppen. Precis som vårt immunförsvar angriper och stöter bort främmande inkräktare, tenderar människor och grupper att stöta bort förändringar som kommer utifrån.

Positive Deviance kan vid första anblicken påminna om metoder som best practice och benchmarking. Alla tre strävar efter att stimulera lärande genom att titta på framgångsexempel. Men medan best practice och benchmarking hittar goda exempel utanför organisationen, letar Positive Deviance efter de goda exemplen inom den egna gruppen eller organisationen. Reaktionen på lös­ningar som kommer utifrån blir ofta ”vi är inte som de” eller ”det kommer inte att fungera här”. I Positive Deviance är man därför mån om att lösningarna ska upptäckas och utvecklas internt i gruppen. Man behåller endast sådana beteenden och strategier som är möjliga för alla att lära sig och praktisera, alla andra sorteras bort. Man undviker också att använda onödig auktoritet när man introducerar de positiva avvikarnas idéer till övriga i gruppen.

Ett misstag chefer ofta gör är att om de ens uppmärksammar de egna positiva avvikarna, så paketerar de om deras lösningar till mallar som distribueras top-down. Det leder sällan till någon större entu­siasm hos mottagarna. Nyckeln till framgångsrik förändring är att engagera medlemmarna i gruppen så att de själva blir förespråkare för förändringen.

” Tack för en helt fantastisk föreläsning. (…) Vi har redan satt igång och förankrar dina idéer i organisationen. T.ex. hade vi vårt bästa personalmöte på länge nu i morse då alla började berätta om de positiva grejerna som hände förra veckan! Din föreläsning hade inte kunnat komma med bättre tajming – stort tack! ”

Ted Wallin

Business Director, Gambit

” Vill bara skicka ett STORT TACK för din fantastiska föreläsning hos oss på The Body Shop! DU var mycket uppskattad och vi har startat en riktig positiv revolution i hela min region!  Vi har hamnat i en jättehärlig FLOW som märks både bland medarbetarna men också i siffrorna! Tusen tack!!! ”

Carina Rosenblad

District Sales Manager, The Body Shop

” Thank you so much for the fantastic contribution you made at the CIDESCO International´s Schools & Examiners meeting. I was most impressed by the way you referred to scientific research, motivated the audience and mixed it all with a great sense of humor. I knew you would do an outstanding job and you lived up to and exceeded our expectations! ”

Anna-Cari Gund

President, CIDESCO

” Inspirationsföreläsningen med Gunnel är en av de bästa jag tagit del av. Gunnel är jordnära, smakfull och personlig i sitt framträdande och kan med humor förmedla klockrena sanningar som landade väldigt väl i vår organisation. Utöver att ge inspiration och glädjefyllda skratt så fick vi också några enkla verktyg att applicera i vår vardag. Vi har påbörjat vår positiva revolution!”

Katarina Törnros

Regionchef, LRF Konsult

” Gunnel Ryner är en av de bästa talare vi anlitat till Kvalitetsmagasinet Live. Genom att blanda teori med levande exempel, kryddat med en stor portion humor, får hon alla att förstå hur ett positivt angreppssätt kan ta verksamheten till helt nya höjder. ”

Anna Nyström

Chefredaktör, Kvalitetsmagasinet

” Tack för en fantastisk föreläsning och workshop, du lyfte hela medarbetargruppen och har en förmåga att ändra fokus från negativt tankesätt till att tänka på det som är bra. Redan på måndagen började några av personalen lyfta fram bra händelser. Tack!”

Valentina Trpezanovska

Verksamhetschef Område Varberg, Närsjukvården Halland

” Tusen tack för en toppen-föreläsning, där många kloka tankar skapades hos åhörarna! Allvar och roligheter levererades på ett så mästerligt, lättsamt sätt. Att se det positiva i första hand har definitivt fastnat hos hela gänget. Högsta omdöme ges från oss alla! ”

Sofia Sestorp

Affärschef, Kinda Ydre Sparbank

” Ett kärnkraftverk ska självklart ha högt fokus på att förebygga och åtgärda avvikelser men våra arbetssätt kan utvecklas mycket om vi inkluderar våra framgångar i utvecklingsarbetet. Tack för den insikten Gunnel, du var verkligen en inspirationskälla!”

Cecilia Lindmark

Arbetsmiljöingenjör, Forsmark Kraftgrupp AB

” Gunnel har medels insiktsgivande föreläsningar och medryckande workshops hjälpt oss långt på vägen mot att skapa en mer positiv, tillitsfull, engagerande och respekterande företagskultur. Gunnel har med hela sin insats överträffat alla våra förväntningar och jag kan varmt rekommendera henne till alla er som vill utvecklas med mer positiva och styrkebaserade attribut.”

Jens Sjöström

Försäljningschef, Aratron AB

” Inspirationsföreläsningen för oss administrativa chefer om uppskattande ledarskap följdes av en styrkebaserad workshop där vi utforskade egna goda exempel. En fantastisk dag med mycket ny kunskap och möjlighet att träna och reflektera. STORT TACK Gunnel för en INNEHÅLLSRIK FÖRELÄSNING och en MYCKET INSPIRERANDE WORKSHOP !!!!!”

Anne-Li Silberk

Administrativ chef, Linköpings universitet

Positive Deviance steg för steg

Processen i Positive Deviance kan beskrivas i fem steg. Precis som i andra styrkebaserade metoder är delaktighet och engagemang av största betydelse. I Positive Deviance betonar man starkt vikten av att det är gruppmedlemmarna själva som äger och genomför alla steg. En eventuell ledare, extern konsult eller annan facilitator måste hysa djup respekt för gruppen, dess medlemmar och dess kultur. Facilitatorn stöttar gruppen men låter gruppmedlemmar­na själva genomföra processen.

Positive deviance - ett guldägg bland flera vita

.

Steg 1. Define: Definiera problemet och det önskade resultatet.

Steg 2. Determine: Avgör om det finns några positiva avvikare, det vill säga individer eller delar av gruppen som redan visar önskat beteende eller status.

Steg 3. Discover: Undersök (genom frågor och observationer) hur de positiva avvikarna bär sig åt, vilka ovanliga beteenden eller stra­tegier de använder för att hitta bättre lösningar än andra i deras grupp.

Steg 4. Design/Develop: Utforma aktiviteter som ger andra i grup­pen möjlighet att lära sig av de positiva avvikarna, träna på nya beteenden, utvecklas och skapa nya lösningar.

Steg 5. Monitor and evaluate: Övervaka, följ upp, utvärdera och dokumentera processen. Håll alla i gruppen informerade om framsteg när de sker, och hjälp dem att se effekterna av initiativet.

Läs mer om Positive Deviance

Böcker om Positive Deviance och andra styrkebaserade metoder

Hitta rätt i stället för att leta fel – vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

HITTA RÄTT är en unik guide för dig som vill skapa positiv förändring i ditt eget och andras liv. Du får en skattkista fylld av konkreta verktyg för att se och förstärka det goda, hitta lösningar, tillvarata styrkor, lära av framgångar och bygga utveckling på det som fungerar bra.

Bok Hitta rätt i stället för att leta fel

Släng problemglasögonen – starta en positiv revolution

”Släng problemglasögonen” är en inspirationsbok för dig som leder människor, samarbetar med människor, bor med människor, känner människor eller helt enkelt ÄR människa. Den innehåller mängder av idéer, metoder och tips som du kan använda både privat och i jobbet för att skapa positiv och bestående utveckling.

Bokomslag Släng problemglasögonen

Senaste blogginläggen om Positive Deviance och andra styrkebaserade metoder