överläggande bild

Styrkebaserat förändringsarbete – så skapar du engagemang i förändringen och når långsiktigt hållbara resultat


”Förändring är svårt och människor är motsträviga.”

Det är den inställning jag ofta möter i organisationer. Men det beror ju på HUR man jobbar med förändring! Med styrkebaserat förändringsarbete blir upplevelsen helt annorlunda.

Förändring väcker många känslor, alltifrån rädsla, ilska och motstånd till förväntan och hoppfullhet. Journalisten och författaren Sydney J Harris beskrev det så här: ”Vårt dilemma är att vi på samma gång både avskyr och älskar förändring. Helst av allt vill vi att allt ska förbli som förut, men bli bättre.”

Det som avgör om en förändring ska lyckas eller inte är medarbetarna. Och därför är din viktigaste uppgift som chef eller förändringsledare att få med medarbetarna och göra dem delaktiga och engagerade i förändringsarbetet. Ju mer och ju tidigare du involverar medarbetarna i förändringen – desto mindre motstånd att övervinna. Om du dessutom har ett positivt fokus blir förändringsarbetet både roligare och mer inspirerande för alla som är inblandade.

Glada kollegor som står på rad och håller om varandra

Det styrkebaserade arbetssättet är användbart i många sammanhang. Här kan du läsa mer:

Styrkebaserad utveckling

Styrkebaserat ledarskap

Styrkebaserat teamwork

Arbetsglädje & social arbetsmiljö

2 viktiga principer som skiljer styrkebaserat förändringsarbete från traditionellt förändringsarbete

ett antal händer som möts i en segergest

Några av de vanligaste styrkebaserade förändringsmetoderna är Appreciative Inquiry, Lösningsfokus och Positive Deviance. Det som är gemensamt för dem alla, och skiljer dem från traditionella förändringsmetoder, är bland annat att de har ett mycket mer positivt fokus och att de betonar vikten av delaktighet.

Läs mer om dessa två viktiga principer här.

” Tack för en helt fantastisk föreläsning. (…) Vi har redan satt igång och förankrar dina idéer i organisationen. T.ex. hade vi vårt bästa personalmöte på länge nu i morse då alla började berätta om de positiva grejerna som hände förra veckan! Din föreläsning hade inte kunnat komma med bättre tajming – stort tack! ”

Ted Wallin

Business Director, Gambit

” Vill bara skicka ett STORT TACK för din fantastiska föreläsning hos oss på The Body Shop! DU var mycket uppskattad och vi har startat en riktig positiv revolution i hela min region!  Vi har hamnat i en jättehärlig FLOW som märks både bland medarbetarna men också i siffrorna! Tusen tack!!! ”

Carina Rosenblad

District Sales Manager, The Body Shop

” Thank you so much for the fantastic contribution you made at the CIDESCO International´s Schools & Examiners meeting. I was most impressed by the way you referred to scientific research, motivated the audience and mixed it all with a great sense of humor. I knew you would do an outstanding job and you lived up to and exceeded our expectations! ”

Anna-Cari Gund

President, CIDESCO

” Inspirationsföreläsningen med Gunnel är en av de bästa jag tagit del av. Gunnel är jordnära, smakfull och personlig i sitt framträdande och kan med humor förmedla klockrena sanningar som landade väldigt väl i vår organisation. Utöver att ge inspiration och glädjefyllda skratt så fick vi också några enkla verktyg att applicera i vår vardag. Vi har påbörjat vår positiva revolution!”

Katarina Törnros

Regionchef, LRF Konsult

” Gunnel Ryner är en av de bästa talare vi anlitat till Kvalitetsmagasinet Live. Genom att blanda teori med levande exempel, kryddat med en stor portion humor, får hon alla att förstå hur ett positivt angreppssätt kan ta verksamheten till helt nya höjder. ”

Anna Nyström

Chefredaktör, Kvalitetsmagasinet

” Tack för en fantastisk föreläsning och workshop, du lyfte hela medarbetargruppen och har en förmåga att ändra fokus från negativt tankesätt till att tänka på det som är bra. Redan på måndagen började några av personalen lyfta fram bra händelser. Tack!”

Valentina Trpezanovska

Verksamhetschef Område Varberg, Närsjukvården Halland

” Tusen tack för en toppen-föreläsning, där många kloka tankar skapades hos åhörarna! Allvar och roligheter levererades på ett så mästerligt, lättsamt sätt. Att se det positiva i första hand har definitivt fastnat hos hela gänget. Högsta omdöme ges från oss alla! ”

Sofia Sestorp

Affärschef, Kinda Ydre Sparbank

” Ett kärnkraftverk ska självklart ha högt fokus på att förebygga och åtgärda avvikelser men våra arbetssätt kan utvecklas mycket om vi inkluderar våra framgångar i utvecklingsarbetet. Tack för den insikten Gunnel, du var verkligen en inspirationskälla!”

Cecilia Lindmark

Arbetsmiljöingenjör, Forsmark Kraftgrupp AB

” Gunnel har medels insiktsgivande föreläsningar och medryckande workshops hjälpt oss långt på vägen mot att skapa en mer positiv, tillitsfull, engagerande och respekterande företagskultur. Gunnel har med hela sin insats överträffat alla våra förväntningar och jag kan varmt rekommendera henne till alla er som vill utvecklas med mer positiva och styrkebaserade attribut.”

Jens Sjöström

Försäljningschef, Aratron AB

” Inspirationsföreläsningen för oss administrativa chefer om uppskattande ledarskap följdes av en styrkebaserad workshop där vi utforskade egna goda exempel. En fantastisk dag med mycket ny kunskap och möjlighet att träna och reflektera. STORT TACK Gunnel för en INNEHÅLLSRIK FÖRELÄSNING och en MYCKET INSPIRERANDE WORKSHOP !!!!!”

Anne-Li Silberk

Administrativ chef, Linköpings universitet

5 steg i en styrkebaserad förändringsprocess

Kortfattat kan en styrkebaserad process gå till så här (med viss variation).

  1. Ett problem, eller önskemål om förändring, uppstår.
  2. POF – positiv omformulering. Formulera om problemet till ett positivt mål. Om vi inte vill ha det på det här viset – hur vill vi ha det i stället?
  3. Involvera alla som påverkas av förändringen i att beskriva sitt önskade läge och måla upp en gemensam vision.
  4. Fortsätt sedan med att tillsammans utforska framgångar, goda exempel, styrkor och resurser. Vad för oss redan i rätt riktning? Vad är det som redan fungerar bra? När vi lyckas som allra bäst, hur bär vi oss åt då? Lyft upp goda exempel och hitta framgångsfaktorerna.
  5. Hitta sätt att bygga vidare på framgångsfaktorerna och göra mer av det som fungerar bra. Låt alla involverade få vara med och ta ansvar för att genomföra det ni kommer överens om.
Team som arbetar tillsammans sittande vid ett bord

.

Vad gör jag om inriktningen på förändringen redan är beslutad högre upp i hierarkin?

Även om de stora besluten redan är fattade högre upp i organisationen kan du som chef låta medarbetarna påverka sina egna arbetssätt, rutiner, samarbetsformer och annat som ingår i deras vardag. Acceptera det ni inte kan förändra – jobba med det ni kan påverka.

Låt medarbetarna vara med och diskutera:

  • Hur kan vi tillsammans göra det bästa möjliga av förändringen, inom de ramar som har givits från ledningen (eller genom politiska beslut)?
  • Hur vill vi att slutresultatet ska bli, hur ser vår vision ut, och hur kan vi tillsammans bidra till att vi når dit?
  • Vad kännetecknar oss i dag när vi är som allra bäst? Vad av det kan och vill vi ta med oss in i förändringen? Vilka olika styrkor finns i vårt team/vår organisation och hur kan vi tillvarata dem på bästa sätt?

Läs mer om styrkebaserad förändring

Bok: Släng problemglasögonen – starta en positiv revolution!

”Släng problemglasögonen” är en inspirationsbok för dig som leder människor, samarbetar med människor, bor med människor, känner människor eller helt enkelt ÄR människa. Den innehåller mängder av idéer, metoder och tips som du kan använda både privat och i jobbet för att skapa positiv och bestående utveckling.

Bokomslag Släng problemglasögonen

Senaste blogginläggen om styrkebaserad förändring