överläggande bild

Styrkebaserat teamwork – få fram det bästa i varandra och skapa goda resultat tillsammans


Studier av bl a Losada och Fredrickson visar att högpresterande team har minst 3 gånger mer positiv än negativ kommunikation. De mest högpresterande teamen i en studie hade till och med 6 gånger mer positiv kommunikation. Det betyder inte att vi ska klistra på ett glättigt leende och gå omkring och låtsas att allt är toppen. Men det ger en tydlig fingervisning om att vi borde göra allt vi kan för att bidra till ett mer positivt klimat.

Positiv kommunikation kan innefatta allt från att prata om det som går bra, visa uppskattning och ge beröm, till att prata om det som inte är lika bra – så länge man gör det på ett konstruktivt, lösningsorienterat sätt. Det är när vi fastnar i att gnälla, klaga, kritisera och leta fel som kommunikationen blir negativ. Lägg märke till att förhållandet positiv – negativ kommunikation bör vara minst 3:1 – inte 3:0. Vi måste självklart få vara både arga, sura, ledsna och frustrerade ibland, men sett över tid behöver vi väga upp det med mer av det positiva.

Ett av de absolut bästa sätten att skapa den här positiva kommunikationen är att ha ett styrkebaserat förhållningssätt i teamet. Det leder dessutom inte bara till ett positivt klimat, utan också till mer arbetsglädje, bättre teamkänsla, högre prestationer och mycket bättre resultat.

Vill du lyfta ditt eget team? Boka en föreläsning om Konsten att hitta rätt i stället för att leta fel, gärna i kombination med en styrkebaserad workshop.

5 tips för styrkebaserat teamwork

Team som sitter tätt ihop i en cirkel och ler
 1. Ansträng er för att hitta rätt i stället för att leta fel.
 2. Ha fokus framåt, på det ni vill ha mer av, snarare än på vad ni inte vill ha.
 3. Fokusera på det som fungerar bra och hur ni kan göra ännu mer av det. Lyft upp, undersök och lär av era framgångar och goda exempel. Vad gör ni redan som för er i rätt riktning? Hur bär ni er åt när ni lyckas som allra bäst? Hur kan ni bygga vidare på det?
 4. Se det bästa i och visa uppskattning för varandra.
 5. Identifiera och tillvarata teamets och varje individs styrkor i stället för att bara försöka fixa era svagheter.

Läs mer om styrkebaserat arbetssätt här

Här kan du läsa mer om att fokusera på det som går bra och få tips om en enkel övning som stärker teamet

” Tack för en helt fantastisk föreläsning. (…) Vi har redan satt igång och förankrar dina idéer i organisationen. T.ex. hade vi vårt bästa personalmöte på länge nu i morse då alla började berätta om de positiva grejerna som hände förra veckan! Din föreläsning hade inte kunnat komma med bättre tajming – stort tack! ”

Ted Wallin

Business Director, Gambit

” Vill bara skicka ett STORT TACK för din fantastiska föreläsning hos oss på The Body Shop! DU var mycket uppskattad och vi har startat en riktig positiv revolution i hela min region!  Vi har hamnat i en jättehärlig FLOW som märks både bland medarbetarna men också i siffrorna! Tusen tack!!! ”

Carina Rosenblad

District Sales Manager, The Body Shop

” Thank you so much for the fantastic contribution you made at the CIDESCO International´s Schools & Examiners meeting. I was most impressed by the way you referred to scientific research, motivated the audience and mixed it all with a great sense of humor. I knew you would do an outstanding job and you lived up to and exceeded our expectations! ”

Anna-Cari Gund

President, CIDESCO

” Inspirationsföreläsningen med Gunnel är en av de bästa jag tagit del av. Gunnel är jordnära, smakfull och personlig i sitt framträdande och kan med humor förmedla klockrena sanningar som landade väldigt väl i vår organisation. Utöver att ge inspiration och glädjefyllda skratt så fick vi också några enkla verktyg att applicera i vår vardag. Vi har påbörjat vår positiva revolution!”

Katarina Törnros

Regionchef, LRF Konsult

” Gunnel Ryner är en av de bästa talare vi anlitat till Kvalitetsmagasinet Live. Genom att blanda teori med levande exempel, kryddat med en stor portion humor, får hon alla att förstå hur ett positivt angreppssätt kan ta verksamheten till helt nya höjder. ”

Anna Nyström

Chefredaktör, Kvalitetsmagasinet

” Tack för en fantastisk föreläsning och workshop, du lyfte hela medarbetargruppen och har en förmåga att ändra fokus från negativt tankesätt till att tänka på det som är bra. Redan på måndagen började några av personalen lyfta fram bra händelser. Tack!”

Valentina Trpezanovska

Verksamhetschef Område Varberg, Närsjukvården Halland

” Tusen tack för en toppen-föreläsning, där många kloka tankar skapades hos åhörarna! Allvar och roligheter levererades på ett så mästerligt, lättsamt sätt. Att se det positiva i första hand har definitivt fastnat hos hela gänget. Högsta omdöme ges från oss alla! ”

Sofia Sestorp

Affärschef, Kinda Ydre Sparbank

” Ett kärnkraftverk ska självklart ha högt fokus på att förebygga och åtgärda avvikelser men våra arbetssätt kan utvecklas mycket om vi inkluderar våra framgångar i utvecklingsarbetet. Tack för den insikten Gunnel, du var verkligen en inspirationskälla!”

Cecilia Lindmark

Arbetsmiljöingenjör, Forsmark Kraftgrupp AB

” Gunnel har medels insiktsgivande föreläsningar och medryckande workshops hjälpt oss långt på vägen mot att skapa en mer positiv, tillitsfull, engagerande och respekterande företagskultur. Gunnel har med hela sin insats överträffat alla våra förväntningar och jag kan varmt rekommendera henne till alla er som vill utvecklas med mer positiva och styrkebaserade attribut.”

Jens Sjöström

Försäljningschef, Aratron AB

” Inspirationsföreläsningen för oss administrativa chefer om uppskattande ledarskap följdes av en styrkebaserad workshop där vi utforskade egna goda exempel. En fantastisk dag med mycket ny kunskap och möjlighet att träna och reflektera. STORT TACK Gunnel för en INNEHÅLLSRIK FÖRELÄSNING och en MYCKET INSPIRERANDE WORKSHOP !!!!!”

Anne-Li Silberk

Administrativ chef, Linköpings universitet

Effekter av att skapa en positiv teamkänsla

Att skapa en positiv atmosfär i teamet, med mer positiv än negativ kommunikation, ger massor av vinster. Positiva känsloupplevelser leder bland annat till att vi:

 • Tänker snabbare, bredare och mer kreativt
 • Ser fler möjligheter och lösningar
 • Blir skickligare i att göra komplexa analyser, lösa problem och se och utveckla nya sätt att göra saker
 • Har lättare ta till oss ny kunskap och lära oss nya färdigheter
 • Samarbetar bättre med andra
 • Har färre konflikter
 • Presterar bättre
 • Har lättare att bygga relationer
 • Håller oss friskare
 • Blir mer resilienta och klarar motgångar bättre
 • Lever upp till 10 år längre

Källor: Fredrickson (2011), Achor (2011), Seligman (2012)

Glada kollegor som kastar upp papper i luften

Läs mer om styrkebaserat teamwork

Bok: Släng problemglasögonen – starta en positiv revolution!

”Släng problemglasögonen” är en inspirationsbok för dig som leder människor, samarbetar med människor, bor med människor, känner människor eller helt enkelt ÄR människa. Den innehåller mängder av idéer, metoder och tips som du kan använda både privat och i jobbet för att skapa positiv och bestående utveckling.

Bokomslag Släng problemglasögonen

Senaste blogginläggen om styrkebaserat teamwork