överläggande bild

Teamwork & samarbete – grunden för goda relationer och goda resultat


Välfungerande team, där människor samarbetar, känner sig trygga och hjälps åt att nå sina gemensamma mål, är en förutsättning såväl för trivsel och arbetsglädje som för höga prestationer och goda resultat.

Teamwork, samarbete, teamkänsla, bemötande, goda relationer på jobbet – kärt barn har många namn. Hur gör man då för att skapa ett välfungerande och högpresterande team?

Efter att ha jobbat i många år med frågor kring teamwork och samarbete, både som anställd i olika ledar- och HR-roller, och som beteendevetare, coach, konsult och föreläsare, är mitt svar att de bästa teamen gör två viktiga saker:

  1. De har ett styrkebaserat förhållningssätt
  2. De har en schysst och tydlig kommunikation

Styrkebaserat förhållningssätt i teamet

team som gör high five

Team som samarbetar väl, trivs tillsammans och skapar goda resultat har en positiv, vänlig och uppskattande kommunikation. De pratar om vad de vill uppnå, snarare än vad de vill bort ifrån. De lyfter upp det som fungerar bra och bygger vidare på det. De fokuserar mer på lösningar, styrkor och resurser än på fel och problem. De ser det bästa i varandra och anstränger sig för att få fram hela potentialen hos var och en.

Allt detta ingår i det jag kallar styrkebaserat teamwork som du kan läsa mer om här

Schysst och tydlig kommunikation i teamet

Välfungerande team fokuserar på det som fungerar bra, men de duckar inte för sådant som fungerar sämre. De kommunicerar på ett sätt som förebygger missförstånd, skitsnack och konflikter. De tar upp sådant som ”skaver” på ett konstruktivt sätt, de vågar reda ut irritationsmoment, de ger feedback på ett tydligt och samtidigt schysst sätt och de hanterar konflikter på ett sätt som stärker relationerna, snarare än förstör dem.

Här kan du läsa mer om mina bästa knep för schysst och tydlig kommunikation:

Kommunikation & konflikthantering

Feedback & svåra samtal

Två leende kvinnor samtalar, sittandes framför fönster

” Tack för en helt fantastisk föreläsning. (…) Vi har redan satt igång och förankrar dina idéer i organisationen. T.ex. hade vi vårt bästa personalmöte på länge nu i morse då alla började berätta om de positiva grejerna som hände förra veckan! Din föreläsning hade inte kunnat komma med bättre tajming – stort tack! ”

Ted Wallin

Business Director, Gambit

” Vill bara skicka ett STORT TACK för din fantastiska föreläsning hos oss på The Body Shop! DU var mycket uppskattad och vi har startat en riktig positiv revolution i hela min region!  Vi har hamnat i en jättehärlig FLOW som märks både bland medarbetarna men också i siffrorna! Tusen tack!!! ”

Carina Rosenblad

District Sales Manager, The Body Shop

” Thank you so much for the fantastic contribution you made at the CIDESCO International´s Schools & Examiners meeting. I was most impressed by the way you referred to scientific research, motivated the audience and mixed it all with a great sense of humor. I knew you would do an outstanding job and you lived up to and exceeded our expectations! ”

Anna-Cari Gund

President, CIDESCO

” Inspirationsföreläsningen med Gunnel är en av de bästa jag tagit del av. Gunnel är jordnära, smakfull och personlig i sitt framträdande och kan med humor förmedla klockrena sanningar som landade väldigt väl i vår organisation. Utöver att ge inspiration och glädjefyllda skratt så fick vi också några enkla verktyg att applicera i vår vardag. Vi har påbörjat vår positiva revolution!”

Katarina Törnros

Regionchef, LRF Konsult

” Gunnel Ryner är en av de bästa talare vi anlitat till Kvalitetsmagasinet Live. Genom att blanda teori med levande exempel, kryddat med en stor portion humor, får hon alla att förstå hur ett positivt angreppssätt kan ta verksamheten till helt nya höjder. ”

Anna Nyström

Chefredaktör, Kvalitetsmagasinet

” Tack för en fantastisk föreläsning och workshop, du lyfte hela medarbetargruppen och har en förmåga att ändra fokus från negativt tankesätt till att tänka på det som är bra. Redan på måndagen började några av personalen lyfta fram bra händelser. Tack!”

Valentina Trpezanovska

Verksamhetschef Område Varberg, Närsjukvården Halland

” Tusen tack för en toppen-föreläsning, där många kloka tankar skapades hos åhörarna! Allvar och roligheter levererades på ett så mästerligt, lättsamt sätt. Att se det positiva i första hand har definitivt fastnat hos hela gänget. Högsta omdöme ges från oss alla! ”

Sofia Sestorp

Affärschef, Kinda Ydre Sparbank

” Ett kärnkraftverk ska självklart ha högt fokus på att förebygga och åtgärda avvikelser men våra arbetssätt kan utvecklas mycket om vi inkluderar våra framgångar i utvecklingsarbetet. Tack för den insikten Gunnel, du var verkligen en inspirationskälla!”

Cecilia Lindmark

Arbetsmiljöingenjör, Forsmark Kraftgrupp AB

” Gunnel har medels insiktsgivande föreläsningar och medryckande workshops hjälpt oss långt på vägen mot att skapa en mer positiv, tillitsfull, engagerande och respekterande företagskultur. Gunnel har med hela sin insats överträffat alla våra förväntningar och jag kan varmt rekommendera henne till alla er som vill utvecklas med mer positiva och styrkebaserade attribut.”

Jens Sjöström

Försäljningschef, Aratron AB

” Inspirationsföreläsningen för oss administrativa chefer om uppskattande ledarskap följdes av en styrkebaserad workshop där vi utforskade egna goda exempel. En fantastisk dag med mycket ny kunskap och möjlighet att träna och reflektera. STORT TACK Gunnel för en INNEHÅLLSRIK FÖRELÄSNING och en MYCKET INSPIRERANDE WORKSHOP !!!!!”

Anne-Li Silberk

Administrativ chef, Linköpings universitet

Läs mer om teamwork & samarbete

Böcker om teamwork och samarbete

Släng problemglasögonen – starta en positiv revolution

”Släng problemglasögonen” är en inspirationsbok för dig som leder människor, samarbetar med människor, bor med människor, känner människor eller helt enkelt ÄR människa. Den innehåller mängder av idéer, metoder och tips som du kan använda både privat och i jobbet för att skapa positiv och bestående utveckling.

Bokomslag Släng problemglasögonen

Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv

Gunnel Ryner vänder upp och ner på den traditionella synen på utveckling och framgång, där allt handlar om dig själv, och visar hur du i stället kan SKAPA EN MILJÖ – med rätt människor, saker, platser, förutsättningar och idéer – som drar dig i den riktning du vill. Du får konkreta verktyg och metoder för att skapa en riktigt gynnsam miljö åt dig själv, och en lika gynnsam arbetsmiljö tillsammans med kollegorna på jobbet.

Bokomslag Den lata vägen till ett fantastiskt liv - och arbetsliv

Senaste blogginläggen om teamwork och samarbete