överläggande bild

Utbildare Lösningsfokus

Söker du en rutinerad och inspirerande utbildare i Lösningsfokus? Boka Gunnel Ryner som utbildare i Lösningsfokus om ni vill förstå det lösningsfokuserade arbetssättet på djupet, och lära er konkreta metoder och verktyg för att hjälpa människor att hitta sin egen väg framåt! 

Utbildning: Lösningsfokus

Vill ni lära er hur ni kan använda Lösningsfokus för att få fram det bästa i människor, hjälpa dem identifiera sitt önskade läge och upptäcka sina egna resurser, styrkor och lösningar? Låt Gunnel Ryner visa hur det lösningsfokuserade arbetssättet kan bidra i er verksamhet!

Gunnel Ryner har lång erfarenhet av att använda Lösningsfokus med såväl enskilda individer som grupper och organisationer. Hon är dessutom en erfaren och inspirerande utbildare.

Målgrupper som kan ha stor nytta av att använda Lösningsfokus: Hjälpande yrken, vårdpersonal, lärare, chefer/ledare, coacher, mentorer, rådgivare och konsulter som arbetar med att utveckla individer, grupper och verksamheter.

Utbildningen i Lösningsfokus kan även genomföras digitalt. Från sin hemmastudio levererar Gunnel ett interaktivt upplägg som engagerar och aktiverar deltagarna.

Gunnel Ryner Topp 100 Sveriges Populäraste föreläsare 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 och 2023

Upplägg och innehåll

Hjälp människor att upptäcka sina egna lösningar!

Lösningsfokus är en revolutionerande metod som lyfter och stärker människor och får dem att se på sig själva och sina liv med nya glasögon. Med ett lösningsfokuserat arbetssätt hjälper du människor att identifiera sina förhoppningar och sitt önskade läge, upptäcka sina resurser och styrkor, och hitta sina egna lösningar.

Lösningsfokus är användbart för alla som i sitt arbete möter andra människor och vill bidra till deras utveckling. Förhållningssättet och grundtankarna är ganska enkla att lära sig, så redan efter en kort utbildning kan du börja väva in Lösningsfokus i ditt arbete. Vill du bli riktigt duktig krävs det förstås mycket träning och fortsatt fördjupning.

Utbildningen i Lösningsfokus skräddarsys och anpassas utifrån era behov och deltagarnas förkunskaper och yrkesroller. Ofta gör jag ett upplägg i flera steg, där varje steg kan vara en halv- eller heldag. Det kan t ex se ut så här:

Gunnel Ryner utbildar i lösningsfokuserat arbetssätt

1. Grunderna i Lösningsfokus

 • Bakgrund och användningsområden
 • Vinster med lösningsfokuserat arbetssätt
 • Grundprinciper i Lösningsfokus
 • Människosyn och förantaganden
 • 5F-modellen – 5 steg i en lösningsfokusprocess
 • Lösningsfokuserade frågor
 • Lösningsfokuserat lyssnande
 • När passar det att använda Lösningsfokus och när passar det inte?

2. Fördjupning i Lösningsfokus

 • Nya utvecklingar av den lösningsfokuserade metoden
 • Fördjupning i 5F-modellens olika steg
 • Fördjupning i lösningsfokuserade frågor och lyssnande
 • Att arbeta med skalfrågor
 • Att arbeta med listor
 • Lösningsfokus i svåra situationer
 • Vanliga fallgropar i lösningsfokus

3. Lösningsfokus i grupper 

 • Likheter och skillnader mellan att använda Lösningsfokus med enskilda individer och med grupper
 • Vad är viktigt att tänka på när man arbetar med Lösningsfokus i grupper?
 • Olika sätt att lägga upp lösningsfokuserade processer i grupper
 • Frågor och övningar som lyfter och utvecklar gruppen

Nöjda kunder

” Tack för en helt fantastisk föreläsning. (…) Vi har redan satt igång och förankrar dina idéer i organisationen. T.ex. hade vi vårt bästa personalmöte på länge nu i morse då alla började berätta om de positiva grejerna som hände förra veckan! Din föreläsning hade inte kunnat komma med bättre tajming – stort tack! ”

Ted Wallin

Business Director, Gambit

” Vill bara skicka ett STORT TACK för din fantastiska föreläsning hos oss på The Body Shop! DU var mycket uppskattad och vi har startat en riktig positiv revolution i hela min region!  Vi har hamnat i en jättehärlig FLOW som märks både bland medarbetarna men också i siffrorna! Tusen tack!!! ”

Carina Rosenblad

District Sales Manager, The Body Shop

” Thank you so much for the fantastic contribution you made at the CIDESCO International´s Schools & Examiners meeting. I was most impressed by the way you referred to scientific research, motivated the audience and mixed it all with a great sense of humor. I knew you would do an outstanding job and you lived up to and exceeded our expectations! ”

Anna-Cari Gund

President, CIDESCO

” Inspirationsföreläsningen med Gunnel är en av de bästa jag tagit del av. Gunnel är jordnära, smakfull och personlig i sitt framträdande och kan med humor förmedla klockrena sanningar som landade väldigt väl i vår organisation. Utöver att ge inspiration och glädjefyllda skratt så fick vi också några enkla verktyg att applicera i vår vardag. Vi har påbörjat vår positiva revolution!”

Katarina Törnros

Regionchef, LRF Konsult

” Gunnel Ryner är en av de bästa talare vi anlitat till Kvalitetsmagasinet Live. Genom att blanda teori med levande exempel, kryddat med en stor portion humor, får hon alla att förstå hur ett positivt angreppssätt kan ta verksamheten till helt nya höjder. ”

Anna Nyström

Chefredaktör, Kvalitetsmagasinet

” Tack för en fantastisk föreläsning och workshop, du lyfte hela medarbetargruppen och har en förmåga att ändra fokus från negativt tankesätt till att tänka på det som är bra. Redan på måndagen började några av personalen lyfta fram bra händelser. Tack!”

Valentina Trpezanovska

Verksamhetschef Område Varberg, Närsjukvården Halland

” Tusen tack för en toppen-föreläsning, där många kloka tankar skapades hos åhörarna! Allvar och roligheter levererades på ett så mästerligt, lättsamt sätt. Att se det positiva i första hand har definitivt fastnat hos hela gänget. Högsta omdöme ges från oss alla! ”

Sofia Sestorp

Affärschef, Kinda Ydre Sparbank

” Ett kärnkraftverk ska självklart ha högt fokus på att förebygga och åtgärda avvikelser men våra arbetssätt kan utvecklas mycket om vi inkluderar våra framgångar i utvecklingsarbetet. Tack för den insikten Gunnel, du var verkligen en inspirationskälla!”

Cecilia Lindmark

Arbetsmiljöingenjör, Forsmark Kraftgrupp AB

” Gunnel har medels insiktsgivande föreläsningar och medryckande workshops hjälpt oss långt på vägen mot att skapa en mer positiv, tillitsfull, engagerande och respekterande företagskultur. Gunnel har med hela sin insats överträffat alla våra förväntningar och jag kan varmt rekommendera henne till alla er som vill utvecklas med mer positiva och styrkebaserade attribut.”

Jens Sjöström

Försäljningschef, Aratron AB

” Inspirationsföreläsningen för oss administrativa chefer om uppskattande ledarskap följdes av en styrkebaserad workshop där vi utforskade egna goda exempel. En fantastisk dag med mycket ny kunskap och möjlighet att träna och reflektera. STORT TACK Gunnel för en INNEHÅLLSRIK FÖRELÄSNING och en MYCKET INSPIRERANDE WORKSHOP !!!!!”

Anne-Li Silberk

Administrativ chef, Linköpings universitet

Utbildare med gedigen erfarenhet av Lösningsfokus och andra styrkebaserade metoder

 • 15 års erfarenhet av samtalsstöd, som coach, beteendevetare inom företagshälsovård och lösningsfokuscoach.
 • 10 års erfarenhet av att föreläsa och utbilda i styrkebaserat arbetssätt – ett samlingsbegrepp för Lösningsfokus, Appreciative Inquiry och Positive Deviance. Lösningsfokus är den metod jag utgår mest ifrån. Samtidigt ger kombinationen med de andra metoderna en bredd och en djupare förståelse för hur de gemensamma grundprinciperna kan användas i många olika sammanhang. Denna kombination är det få personer i Sverige som behärskar.
 • 10 års erfarenhet av att leda styrkebaserade/lösningsfokuserade utvecklingsprocesser i grupper och organisationer.
 • 10 års erfarenhet av att utbilda i coaching, både i Sverige och internationellt. Coaching är väldigt influerat av lösningsfokuserat arbetssätt, och i mina utbildningar har Lösningsfokus fått extra stor plats.
 • Mycket av mina kunskaper i styrkebaserade metoder har jag förvärvat på egen hand genom att under många år läsa allt jag kan och testa, experimentera och öva i egna samtal och workshops. Jag har också gått ett flertal Lösningsfokusutbildningar för bl a BRIEF i London och Elliott Connie i USA, bl a en 16-veckors certifieringsutbildning i Lösningsfokuserad korttidsterapi, och deltagit i konferenser, främst internationellt men även i Sverige.
 • Medlem i SFLK – Svenska föreningen för Lösningsfokuserad korttidsterapi.
Gunnel Ryner - utbildare i lösningsfokuserat arbetssätt