Löpare springer över mållinjen

Älta dina framgångar! (och glöm inte ärevarvet)

Författare:

Publicerades den:


Nästa gång du åker hem från jobbet och börjar fundera över den där lilla grejen du misslyckades med, presentationen som gick så där, eller mötet där du borde ha stått upp mer för dig själv men i stället lät dig köras över – bromsa dig själv! Fundera på vad du kan lära dig av misstaget och släpp det sedan.

Skifta sedan fokus till vad du har gjort bra under dagen. Förmodligen har du gjort betydligt mer rätt än fel. Välj ut några av de saker som har gått bra och fundera på varför de gick bra. Vad gjorde du egentligen som orsakade framgången? Och kom ihåg, det behöver inte vara några spektakulära framgångar, det räcker att du löste en uppgift enligt plan eller betedde dig på ett sätt du känner dig nöjd med. Reflektera en stund över vad som bidrog till att det gick så bra, vilka beteenden eller strategier du använde dig av. Till slut, fundera över vad du kan lära dig av detta. Vad kan du ta med dig och ha nytta av nästa gång du hamnar i en likadan situation?

Kom ihåg att ge dig själv uppskattning och bekräftelse för allt du gjorde bra! Sträck på dig, ge dig själv en klapp på axeln och säg några uppskattande ord till dig själv, gärna högt, men om du sitter på bussen eller tunnelbanan kanske du föredrar att göra det tyst.

Ett av de roligaste sätten att ge sig själv uppskattning och fira något man lyckats med hörde jag av en deltagare på en av mina föreläsningar. Han berättade att han brukar ta ett ärevarv runt kontoret när något har gått lite extra bra. Jublande och med händerna uppsträckta mot taket springer han ett varv förbi kollegorna. Jag gissar att det gör inte bara honom själv glad, utan att det även smittar av sig på hans arbetskamrater.