Julgranskula

Ett enkelt tips för att få en gladare och mer harmonisk jul

Författare:

Publicerades den:


En av alla fördelar med hund är de lärdomar och insikter de ger en. Jag har haft en period nu när jag har tyckt att Roddy är en drömhund inomhus och i skogen där han springer lös, men rätt jobbig på koppelpromenader. Ibland har jag varit rejält frustrerad när jag har kommit in från promenader där han har dragit jättemycket i kopplet och gråtit och skrikit efter cyklister och joggare (han är ju en vallhund, och människor som rör sig fort verkar trigga igång vallinstinkten).

Men häromveckan fick jag en insikt. En annan hundägare jag träffar ibland på promenaderna sa att hon aldrig skulle orka ha en hund som är så alert och ivrig på promenaderna som Roddy, som hela tiden spanar efter spännande saker i omgivningen. Jag tittade på hennes hund, som är jättesnäll och fin på alla sätt, men ganska slö, rejält överviktig och i mina ögon lite tråkig. Och då insåg jag att Roddy är helt perfekt för mig, även när han drar i kopplet och skriker efter joggare. För jag vill inte ha en slö och tråkig hund, jag vill ha en hund med lite ”go” i. Roddys energi och iver är en del av det jag tycker om med honom, även om den ibland tar sig lite jobbiga uttryck. Jag tänker fortsätta jobba med koppelträning och med att lära honom att förstå att det inte är hans jobb att valla cyklister och joggare. Men jag har accepterat det jag tidigare irriterade mig på och insett att det är en del av paketet, och jag uppskattar honom precis som han är. Den senaste veckan har jag varit på mycket bättre humör på koppelpromenaderna. Roddy beter sig likadant som tidigare, men jag har ändrat attityd och det gör hela skillnaden.

Samma attitydförändring kan göra stor skillnad i relationen med andra människor. Antingen väljer du att reta dig på människors små egenheter, eller så omfamnar du helheten och uppskattar och tycker om människor precis som de är. Jag har tillbringat den gångna helgen med vänner som jag har känt i över tjugo år, och vi har åkt ganska långt i bil. En av vännerna, vi kan kalla honom Rikard, har svårt att sitta tyst bredvid när någon annan kör – han vill gärna varna för att det är halt och isigt och påminna om att ta det lugnt och försiktigt. Några i gänget blir lite irriterade över det här, men själv insåg jag att jag mest skrattar åt hans beteende. Rikard är världens snällaste och mest omtänksamma kille och den här baksätesförar-tendensen är ju ingen stor sak. I grunden handlar det dessutom om att han är mån om allas vår säkerhet. Och att han har ett stort kontrollbehov, vilket jag själv också har. Men det finns ju inga onda avsikter, enbart goda. Så jag väljer att skratta åt honom, jag pikar honom lite kärleksfullt men låter honom hållas. Och vem tror ni är på bäst humör under bilresan – den som skrattar åt en persons egenheter men väljer att tycka om honom precis som han är, eller den som blir irriterad?

Kommer du att umgås med släkt och vänner nu till jul och nyår? Då har du ett perfekt tillfälle att träna på det här och samtidigt göra dig själv på bättre humör. En del av dem du träffar kanske är sådana som du helst undviker resten av året. Eller så är det människor du tycker om, men stressen, förväntningarna och det intensiva umgänget kanske skapar friktion så att mer av både dina egna och andras mindre älskvärda sidor kommer fram. Påminn dig då gärna om de här tankarna, acceptera att vi alla har våra egenheter, le åt knepigheterna och bestäm dig för att uppskatta dina nära och kära precis som de är. Och glöm inte att acceptera och tycka om även dig själv precis som du är.

God jul!