Gunnel Ryner och hunden Roddy

Hunduppfostran och konsten att hitta rätt i stället för att leta fel

Författare:

Publicerades den:


De senaste månaderna har jag haft en paus från det som annars är så viktigt i livet som egenföretagare – bloggande, synlighet i sociala medier, nyhetsbrev och liknande. Anledningen? Först en välförtjänt semester och därefter fick jag hem min nya familjemedlem, border collien Roddy, adopterad från ett rescue på Irland. Så fort jag bestämt mig för att skaffa en ny hund bestämde jag också att jag ville vara hemma med honom så mycket det bara gick första månaderna, så därför har jag begränsat mängden uppdrag och flugit lite ”under radarn”.

Fortfarande är jag väldigt fokuserad på min nya kompis, vi lär känna varandra mer och mer och får en allt tajtare relation. Men det är också väldigt roligt att jobba, kanske ännu roligare när man har haft en lite längre paus. Att få in en hund i mitt liv igen har också förstärkt min passion för det jag föreläser allra mest om – att ha ett styrkebaserat, uppskattande förhållningssätt. För det är ju precis det hunduppfostran handlar om – att fokusera på och förstärka det som är rätt och bra.

Jag vet inget om Roddys bakgrund, men förmodligen har han levt som gårdshund och bott utomhus. Trots att han är ca 4 år var han inte rumsren när han kom och hade ingen som helst lydnadsträning. Men med uppmuntran och positiv förstärkning har han lärt sig otroligt mycket under de två månader jag har haft honom. Själv tycker han förmodligen att han har lyckats väldigt väl med att uppfostra sin nya matte, han vet precis vad han ska göra för att få belöning, godis och beröm. Det är bara att gå fint vid sidan, komma när hon ropar (eller när han själv vill ha godis ), sätta sig och vifta med tassen osv så kommer klappar och godis som ett brev på posten.

Och så här är det ju med människor också. Ha höga tankar om andra människor, se det goda i dem och fokusera på det de gör rätt i stället för att leta fel. Förstärk det goda med uppskattning, uppmuntran och beröm! På så sätt kommer du både att skapa en bättre relation och bidra till andras positiva utveckling.