Två fåglar vid fågelbad

Hur du skapar bättre möten med människor du drar dig för att träffa

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Finns det vissa möten eller samtal du drar dig för? Kanske för att du har lite svårt för personen du ska träffa, kanske för att du känner dig obekväm och osäker på dig själv, eller kanske för att du blir irriterad och frustrerad på personen i fråga?

Då ska du få mitt bästa tips för hur du kan få det att kännas mycket bättre. För er båda. Ett tips som jag lärde mig för många år sedan när jag utbildade mig till coach, och som jag själv har fortsatt att lära ut till andra ända sedan dess.

Tipset är: Var NYFIKEN och NJUT helhjärtat av personen och samtalet!

Om du går in i ett samtal med attityden att det här kommer att bli jobbigt, så blir det sannolikt också så.

Om du i stället bestämmer dig för att luta dig tillbaka, vara nyfiken och njuta helhjärtat av att få lära känna och försöka förstå en person som kanske tänker och agerar annorlunda än du själv, eller har en annan position och andra erfarenheter än du, kommer du att få en helt annan upplevelse. Och det får förstås den du pratar med också. De flesta av oss har sällan sådana samtal, där någon är helt närvarande, uppriktigt nyfiken och intresserad, och tydligt visar att de njuter av att umgås och prata med oss. Det är en värdefull gåva du ger till den andra personen.

Någon kanske invänder och menar att om personen är jobbig, lat, sävlig, hetsig eller vad det nu är man retar sig på, så borde man väl snarare ge dem feedback så att de kan skärpa till sig? Och ibland kanske det är rätt väg att gå, särskilt om personen har ett beteende som förstör för både dem själva och andra. Men ofta är det nog inte så allvarligt, utan handlar kanske snarare om att vi känner oss obekväma med människor som är olika oss själva, eller osäkra med människor som har mer makt eller är mer meriterade än vi. Kom också ihåg att det är väldigt svårt att ändra på en annan person. Och om de inte gör någon illa – varför ska vi ens försöka ändra på dem? Varför inte bara acceptera att vi är olika, uppskatta människor som de är, vara nyfikna och njuta av möjligheten att lära känna dem?

Så nästa gång du ska träffa någon du drar dig för att träffa – tänk ”i dag ska jag verkligen njuta av den här knäppskallen/den här läskiga personen!” och upplev skillnaden.

Lycka till!


Läs mer: 10 tips för svåra samtal