Victor Hugo

Skapa en miljö som gör det lätt att göra rätt

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Sommaren 1829 skrev Victor Hugo ett avtal med sin förläggare om att skriva boken ”Ringaren i Notre Dame”. Ett år senare hade han fortfarande inte börjat skriva – i stället hade han ägnat sig åt sällskapsliv och andra projekt. Till slut tröttnade förläggaren på att Hugo ständigt sköt upp skrivandet, och krävde att boken skulle bli klar inom sex månader.

Med denna tuffa deadline hängande över sig bestämde sig Hugo för att göra något åt sin ständiga prokrastinering. Han samlade ihop alla sina kläder och skickade iväg dem från sin bostad till ett låst förråd. Det enda han hade kvar var en sjal att svepa in sig i. När han inte längre hade några kläder att visa sig i kunde han varken gå ut eller bjuda hem folk – att sitta inne och skriva blev hans enda alternativ. Strategin fungerade, Hugo tillbringade hela dagarna med att frenetiskt skriva på sin bok, som blev färdig och publicerades två veckor innan deadline.

Ett extremt men ganska kul exempel på hur du kan utforma din miljö så att den gör det lätt att göra rätt och svårt att göra fel.  

Här är några mindre extrema exempel på vad du kan göra själv för att göra det lättare att stå fast vid beslutade förändringar:

  • Om du vill se mindre på TV – göm TV:n i en garderob, eller ta ur batterierna ur fjärrkontrollen och lägg dem i en låst låda i ett annat rum.
  • Om du vill ägna mindre tid åt sociala medier eller mobilspel – stäng av aviseringarna eller ta bort apparna från telefonen så att de inte blir lika lättillgängliga.
  • Om du vill äta nyttigare – rensa ut onyttig mat ur skåpen (om du vill ha chips till helgen, göm dem på en hylla högst upp, längst in i garaget tills det är tillåtet att äta av dem), fyll skåpen med nyttiga matvaror som är både goda och lättlagade, ha en skål med frukt stående framme.
  • Om du vill komma igång och träna – ställ löparskorna bredvid sängen så att du bara kan kliva i dem när du vaknar på morgonen (sov i löparkläderna om du vill göra det ännu lättare), eller skaffa en träningskompis som ringer på din dörr på avtalad tid (då är det svårt att smita undan).
  • Om du vill spara pengar – ordna en automatisk månadsöverföring till ditt sparkonto, eller gör som en god vän till mig; lägg kreditkortet i en påse med vatten och lägg in det i frysen.

Ja, du förstår poängen – utforma din miljö så att det du egentligen vill göra blir enkelt och lättåtkomligt, medan det du lockas av i stunden, men som du egentligen inte vill göra, blir svårare och krångligare.

Ett sista tips: Använd dig av en tjänst som StickK.com, där du kan skriva in ditt mål och satsa pengar på dig själv, och om du misslyckas kan du i förväg bestämma att pengarna ska gå till en intresseorganisation som du avskyr.  Det borde ju öka motivationen att göra det du ska, eller hur?

Vill du lära dig mer om hur du utformar en riktigt gynnsam miljö som stöttar, inspirerar och drar dig åt rätt håll? Läs min bok ”Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv”.