Datorsal

Tillvarata dina styrkor

Författare:

Publicerades den:


Mitt första jobb efter examen i beteendevetenskap var som… datalärare! Windows var nytt och alla skulle gå på kurs och lära sig hantera en PC. Själv hade jag knappt sett en dator förut, så fråga mig inte hur jag lyckades få det här jobbet. Den första tiden pluggade jag halva nätterna för att lära mig det jag skulle lära ut nästa dag. Jag låg typ tre sidor före i boken, så det fick inte gå för fort på dagarna för då var jag rökt.

Till min stora förvåning fick jag jättebra betyg på utvärderingarna – lika bra som min kollega Micke, som var en riktig datornörd och kunde allt om datorer. Helt obegripligt, tills Micke en dag sa: “Det här är ett jättebra jobb, om jag bara hade sluppit kursdeltagarna”. Och jag insåg att jag tänkte precis tvärtom: “Det här är ett jättebra jobb, om jag bara hade sluppit datorerna”.

Vi tog oss an jobbet på helt olika sätt – Micke var bra på datorer, jag var bra på att ta människor och upptäckte också att jag älskade att undervisa. Vi hade olika styrkor, men vi kunde både använda våra styrkor för att lyckas med jobbet och täcka upp för våra svagheter.

Och så här är det i de flesta jobb, vi behöver inte vara stöpta i samma form för att klara jobbet. De flesta uppgifter går att lösa på olika sätt – hitta det sätt som tillvaratar just dina unika styrkor. Självklart behöver vi ibland även åtgärda svagheter som hindrar oss på något sätt – jag var ju t ex tvungen att göra något åt mina bristande datakunskaper. Men det är dina styrkor som är dina främsta tillgångar, så fokusera mer på hur du kan tillvarata dem!