Två jublande fotbollsspelare

Uppmärksamma och lär av era framgångar

Författare:

Publicerades den:


Många arbetsplatser fokuserar alldeles för mycket på det som inte fungerar, de letar efter fel, brister, problem, avvikelser och misslyckanden. En arbetsplats jag besökte hade en enorm whiteboard på hjul stående mitt i kontorslandskapet, väl synlig från allas skrivbord. Högst upp på tavlan stod det ”Rapporterade fel” och hela tavlan var fullklottrad med fel, brister, avvikelser och elände. ”Var har ni rättavlan då?” frågade jag chefen som visade mig runt i lokalerna. Då fick jag en skamsen blick och ett mumlande svar: ”Nä, någon sådan har vi inte…”

Tyvärr är de nog inte ensamma. Trots att man på de flesta arbetsplatser gör mycket mer rätt än fel, fokuserar man inte på de goda resultaten, utan mer på det som inte blev så bra. Det här riskerar att skapa en negativ atmosfär, dra ner människor och få oss att känna oss misslyckade. Ofta gör vi det inte bara på organisatorisk nivå, vi gör det mot oss själva också. Och då får vi verkligen inte fram det bästa i oss själva och varandra.

Fokusera i stället på det som går bra. Uppmärksamma era goda resultat, gläds med dina kollegor, ge varandra beröm och fira era framgångar.

Passa också på att lära er något om vad som orsakar framgång. Lyft fram positiva exempel och undersök varför det blev så bra. När någon lyckas extra bra med en uppgift, utforska tillsammans vad det var som bidrog till att det gick så bra och dra nytta av den kunskapen i hela gruppen. När ni vill bli ännu bättre på något, fundera då på tillfällen då ni tidigare har lyckats som allra bäst och undersök vad ni gjorde då. Dela med er av och lär av varandras framgångar. På så sätt skapar ni en positiv atmosfär där människor kan känna sig stolta över sina prestationer och resultat. Ni kommer också att få en massa goda och kreativa idéer till hur ni kan göra ännu mer av det ni gör bra, och det kommer garanterat att leda till både ökad arbetsglädje och ännu bättre resultat.

Lycka till!