Glad pojke hoppar

Våga vara briljant! – Konsten att uppskatta dig själv

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Många av oss har lättare att se vad som är fel med oss själva än vad som är rätt. Vi kan bli besatta av våra svagheter samtidigt som vi har svårt att se våra styrkor, eller bara tar dem för givna. Fundera på vilka frågor du ställer dig själv. Många ställer sig oftare frågan ”vad är det för fel med mig?” – och då hittar vi också en massa fel. Om du i stället frågar dig ”vad är det som är bra/rätt med mig?” så ger det helt andra svar och en helt annan upplevelse!

Våra svårigheter att se det som är bra med oss själva gör det också svårt att ta emot beröm och komplimanger. ”Äsch, den här gamla trasan.” ”Äh, det där var väl inget.” Prova att bara säga tack! Och ännu bättre, stanna upp, ta in och njut av berömmet. Vältra dig i det en stund och försök att själv uppskatta det som andra uppskattar hos dig.

Du kan uppskatta dig själv utan att det för den skull behöver innebära att du tycker att du är bättre än andra. Alla människor har något gott och bra i sig, du precis som alla andra. Vi är ofta rädda för att verka skrytsamma och vi har dessutom Jantelagen som ständig följeslagare. ”Du ska inte sticka ut eller tro att du är något.” Vi vill inte ses som narcissistiska eller egocentrerade. Men det är inte det självuppskattning handlar om. Ingen människa är perfekt, vi har alla både styrkor och svagheter. Självuppskattning handlar helt enkelt om att gilla dig själv precis som du är, med både dina goda och mindre goda sidor.

Var stolt över dig själv, dina talanger, styrkor och personlighetsdrag. Du är säkert inte perfekt (det är ingen), men du är unik, fantastisk och värdefull precis som du är. Om du står rak i ryggen och tillåter dig själv att lysa, kan det också uppmuntra andra att våga göra samma sak. I stället för att be om ursäkt för allt som du inte är eller har eller kan, sträck på dig, gläds och var stolt över allt det som du faktiskt är, har och kan. Tänk på hur barn är (åtminstone barn som växer upp under någorlunda goda förhållanden). Med vilken självklarhet de berättar om alla sina fantastiska egenskaper och bedrifter, samtidigt som stoltheten lyser i deras ögon. Tänk om vi kunde behålla lite av den självklarheten och stoltheten som vuxna.

Våga vara briljant!