Två tjejer i naturen med armarna uppsträckta

Vem får fram det bästa i dig?

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


För drygt två år sedan flyttade min dotter till Norge för att jobba där i några år. Detta var något hon hade drömt om sedan hon tog studenten ett par år tidigare, men inte kommit till skott med. En av orsakerna till att det inte hade blivit av tidigare var att hon inte hade några vänner som ville följa med. Men så lärde hon känna en ny vän, som visade sig drömma om samma sak. Plötsligt fick min dotter ny energi och de här båda tjejerna började planera att åka till Norge tillsammans. Det var fantastiskt att höra min dotter när hon med stor entusiasm berättade om sin nya kompis: ”Det är så kul, för hon får fram sidor hos mig som jag nästan har glömt att jag har, hon får mig att bli den där positiva, driftiga, företagsamma och orädda personen som jag egentligen vill vara, och som jag har tappat bort under de senaste åren!”  

Har du också sådana människor som får fram det bästa i dig? Håll fast vid dem, de är guld värda!

De människor du umgås med har stort inflytande över hur du själv tänker och agerar. Vi anpassar oss till och blir som de människor vi tillbringar mest tid med. Forskning visar till exempel att du över tid utvecklar samma matvanor, hälsovanor och till och med karriärambitioner som de människor du har omkring dig. Om du är i en grupp människor som har riktigt höga mål kommer du att höja din egen ribba. Och det gäller även i motsatt riktning, om dina vänner inte är särskilt ambitiösa kommer du också att sänka dina ambitioner.

I en studie såg man att lågpresterande studenter som fick börja dela boende med högpresterare förbättrade de sina betyg. Och läkare har sett att om de bara ger sina patienter listor med råd för hur de ska leva mer hälsosamt, ja, då händer inte mycket. Men om patienterna tillbringar mer tid med andra människor som redan lever hälsosamt, då kommer beteendeförändringarna automatiskt.

Så – är grupptryck bra eller dåligt?

Ja, det beror ju på vilken grupp du är i. Om du ser till att du är i rätt grupp är det jättebra! Det absolut enklaste sättet att åstadkomma en förändring hos dig själv är att omge dig med andra människor som redan har de vanor, beteenden och karaktärsdrag du önskar dig.

Det kan alltså vara klokt att ta en grundlig titt på de människor du tillbringar mest tid med. Gillar du de här personerna? Vill du vara som de? Får de fram det bästa hos dig? Annars kanske du borde se över ditt umgänge och hitta andra människor att omge dig med.

Texten är hämtad från min nya bok: ”DEN LATA VÄGEN TILL ETT FANTASTISKT LIV – OCH ARBETSLIV”. En bok som vänder upp och ner på den traditionella synen på utveckling och framgång, där allt handlar om DIG SJÄLV, och visar hur du i stället kan SKAPA EN MILJÖ – med rätt människor, saker, platser, förutsättningar och idéer – som drar dig i den riktning du vill.