Gabbi, Hanna och Amanda

Alla mår bra av beröm

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Min 21-åriga dotter som bor och jobbar i Oslo var hemma på besök i helgen. Hon har haft en lite jobbig höst och känt sig nedstämd, men har samtidigt försökt hitta saker och aktiviteter som ger henne glädje och energi. En av dessa saker är podcasten ”Fredagspodden”, som hon berättade för mig att hon lyssnar på hela dagarna på jobbet, och som alltid gör henne på bättre humör.

Av en ren slump upptäckte hon igår att upphovskvinnorna till Fredagspodden, Hannah och Amanda, skulle signera sin nya bok på ett köpcenter inte långt från oss idag. ”Jag måste åka dit!” hojtade dottern. ”Men mamma, kan man säga till vuxna människor att de har bidragit till att göra mitt liv bättre, att jag har haft sån hjälp av att lyssna på deras podd, eller kommer de att tycka att jag är helt knäpp då?”

Jag blev först lite häpen över frågan – för mig är det så självklart att ALLA människor mår bra av beröm, och jag har svårt att tro att någon skulle ta illa upp av att få höra att de har bidragit positivt till någons liv. Men det är nog tyvärr så att många är försiktiga med att ge beröm, framförallt till väldigt duktiga och framgångsrika människor, för de vet väl redan hur duktiga och framgångsrika de är. Men min inställning är att om du tycker att någon har gjort något bra – säg det!

Så det gjorde dottern, hon köpte bok, fick den signerad och berättade för Hannah och Amanda vad de har betytt för henne. Tror ni de blev förnärmade? Tittade snett på henne? Gick därifrån? Självklart inte! De blev precis lika glada som vem som helst som får positiv feedback blir! Jag var med och bevittnade det hela och jag tror att vi alla fyra fick en liten tår i ögat.

Min poäng med detta är: Varje gång du tänker något positivt om en annan person – framför det också. Oavsett om det är brevbäraren, kollegan, Zlatan eller Dalai Lama – om du tycker att de gör något bra eller har gjort en positiv skillnad i ditt eget liv, får du chansen så säg det till dem.

När dottern kom hem läste hon vad Hannah och Amanda hade skrivit till henne i boken. ”Allt blir bra”. Nu sitter hon på bussen tillbaka till Oslo med en glad känsla i magen. Och samma känsla har säkert de båda poddskaparna, som förhoppningsvis fick massor av uppskattning och beröm idag.

Kategorier: Uppskattning

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *