Ansikten med olika utseenden

Bli den bästa versionen av dig själv

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Jag tar alla chanser att lyssna på andra föreläsare för att få inspiration och nya idéer till hur jag själv kan utvecklas. Tack vare vår svenska talarförening som startades för drygt ett år sedan får jag gott om tillfällen att träffa och lyssna på kollegor.

Häromdagen slog det mig att jag har fått ett slags idealbild av hur en bra föreläsare ska vara, vad jag tror publiken vill ha och som jag har tänkt att jag själv måste efterlikna. Och detta ideal är en föreläsare med massor av energi, högt tempo, stora rörelser och många skämt.

Men så var jag och lyssnade på en kollega som var helt annorlunda, som stod ganska stilla och hade en betydligt mer återhållsam, rätt cool stil, och som var helt briljant! Kanske för att det kändes så äkta, föreläsaren var verkligen sig själv på scenen. I samma veva hörde jag en annan kollega berätta om hur hen hade lyssnat på en tredje kollega, och denne hade suttit helt stilla på en stol under hela föreläsningen och fullkomligt trollbundit publiken.

När jag gick ifrån den föreläsning jag hade lyssnat på kände jag mig glad, stärkt och på något sätt lättad. Jag sa  till mitt sällskap att ”Det jag tar med mig från den här dagen är att man kan vara en fantastisk föreläsare på många olika sätt. Det viktigaste är att vara sig själv, den absolut bästa versionen av sig själv, och inte försöka bli en kopia av någon annan.” Och i samma ögonblick jag sa det insåg jag att ”hmm, det där har jag hört mig själv säga förut, så brukar jag faktiskt avsluta en del av mina föreläsningar”.

Lite jobbigt det där, att inse att även om jag säger en del kloka saker, så lever jag inte alltid som jag lär…

Och jag tänker att den här tendensen att vilja efterlikna någon annan säkert inte bara gäller mig, jag gissar att många känner igen sig. Men den här gången fick jag verkligen en stark insikt: Självklart ska jag inspireras av andra, ta till mig tips och tricks och finslipa min egen föreläsarteknik. Men jag ska aldrig göra våld på mig själv och försöka bli någon annan än den jag är. Äkthet är kanske den allra viktigaste egenskapen hos en bra föreläsare (och kanske hos en människa rent generellt?).

Jag hoppas du också kan ta till dig det här budskapet, i din yrkesroll men även privat. Inspireras och lär av andra, men sträva aldrig efter att bli en kopia av någon annan. Se i stället till att ta vara på dina egna unika styrkor, talanger, egenskaper och förmågor och bli den absolut bästa versionen av dig själv.

(Och om du själv brukar gå runt och säga kloka saker till andra, gör en reality check ibland och kolla att du lever som du lär. :))