Guldpärlor

Bli en guldgrävare!

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Uppmärksamhet är en begränsad resurs. Vi kan inte lägga märke till allt som sker omkring oss, så därför väljer vi hela tiden, medvetet eller omedvetet, vad vi ska uppmärksamma. Tyvärr väljer vi alltför ofta att ge massor av uppmärksamhet till misslyckanden och problem, men väldigt lite till det som går bra. Och det leder till att vi upplever verkligheten som fylld av problem, bekymmer och elände.

Samtidigt sker ju en mängd små positiva saker hela tiden, rakt framför näsan på oss. Det gäller bara att lägga märke till dem! Om vi inte letar efter ljusglimtarna, framgångarna, de goda nyheterna och allt som går bra, kommer vi inte att hitta dem. En del människor är av naturen duktiga på att hela tiden se ljuspunkterna, andra har svårare för det, kanske för att den mänskliga hjärnan faktiskt är genetiskt programmerad att vara mer uppmärksam på hot och faror än på positiva saker.

Men vi kan alla träna på att ha ett mer positivt fokus. Se dig själv som en guldgrävare. Leta aktivt efter guldkornen bland allt grus i pannan och gläd dig åt varje litet guldkorn du hittar. Ta upp, putsa och beundra varje liten bit guld en stund innan du går vidare. Lägg inte så mycket vikt vid gruset, sila bara bort det och låt det försvinna. Njut av och fira dina framgångar, gotta dig en extra stund åt sådant som går bra, uppskatta allt som är vackert, gott och bra runtomkring dig.

Kanske får du en helt annorlunda och mer positiv upplevelse av verkligheten?