Vippdocka

Bli en vippdocka

Författare:

Publicerades den:


Jobbiga saker händer oss alla. När det inträffar, är det många som rasar ihop och fastnar i att älta och beklaga sig, medan andra snabbt studsar tillbaka redo att möta världen igen, ofta till och med starkare än förut.

Vad är det som gör oss så olika? Vad är det som bidrar till att en del människor är som vippdockor, du vet en sån där docka utan ben med en tyngd i botten som gör att den alltid reser sig igen, oavsett hur hårt man klipper till den?

Det har forskats mycket kring det här området (som kallas “resiliens”) och det finns många olika förklaringar.

  • Några av dem handlar om att ”vippdockorna” har förmågan att även i jobbiga situationer se ljuspunkterna i tillvaron. De blir lika arga/ledsna/sorgsna/besvikna som andra, men samtidigt som de drabbas av negativa känslor har de också kvar positiva känslor, vilket hjälper dem att återhämta sig snabbare.
  • Vippdockorna har ofta flexibla mål – de har förmågan att anpassa sina mål när de stöter på hinder de inte kan klara av, i stället för att se det som ett nederlag.
  • De har positiva relationer med andra människor och tar emot stöd och hjälp.
  • De har förmågan att vara här och nu – de ältar inte det som har varit i onödan och oroar sig inte i förväg över vad som (kanske) skall komma.
  • Vippdockorna har också en optimistisk förklaringsstil. Professor Martin Seligman, som upptäckte fenomenet ”inlärd hjälplöshet”, visade att människor som inte ger upp har en vana att tolka motgångar som tillfälliga, lokala och påverkbara (“det kommer att försvinna snabbt, det är bara just den här situationen, och jag kan göra något åt det”). Han kallar detta en optimistisk förklaringsstil. Motsatsen, en pessimistisk förklaringsstil, innebär att man ser motgångar som permanenta, universella och utanför sin egen kontroll (”eländet kommer att fortsätta för evigt, allt går dåligt på alla områden i mitt liv, och det är inget jag kan påverka”).

Kanske har du redan de här förmågorna, eller åtminstone några av dem? Grattis i så fall! Men om du inte har dem, så kan du träna! Vilken tror du skulle vara till störst nytta för dig? Välj ut någon eller några av förmågorna ovan och träna – du kommer att ha nytta av dem både i med- och motgång.