Dragkamp med hund

Dragkamp

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Min hund Nalles absoluta favoritleksak är en boll med rep. Han älskar att springa efter den när jag kastar och när han kommer tillbaka ska vi ha dragkamp. När jag sen vill få honom att släppa taget så jag kan kasta bollen igen, har jag noterat något jag tycker är rätt intressant.

Om jag drar i repet så att det blir sträckt, då drar Nalle lika hårt åt andra hållet och det spelar ingen roll hur många ”loss” jag säger, han håller envist fast i bollen. Men om jag släpper efter lite och låter repet bli slakt, då släpper Nalle taget så fort jag säger ”loss”. Och så kan vi kasta bollen igen och fortsätta leken.

Idag när vi lekte tänkte jag att så här är det ju egentligen i livet i stort och i alla våra relationer. Om du signalerar kamp – ”nu är det tävling, och jag tänker vinna över dig” – så får du ett resultat. Och risken är att det resultatet är konkurrens, motstånd, bristande samarbete och kanske t o m konflikter.

Om du i stället släpper efter lite, är lyhörd för den andre personen, lyssnar, visar välvilja och prestigelöshet – då får du förmodligen ett annat resultat. Ett resultat som präglas mer av samarbete, samspel, förståelse och gemenskap. ”Vi tillsammans” i stället för ”jag mot dig”. Partnerskap i stället för konkurrens.

Jag tror att vi alla skulle kunna släppa efter lite mer på repet då och då. Prova och se vad som händer!