Fyrverkeri happy new year 2017

Gör mer av det som fungerar 2017

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Så här inför nyår kommer många tips om hur du ska utvärdera/göra ett bokslut över året som har gått och sätta nya mål för det kommande året. Många gånger kan det kännas så komplicerat och stort att man inte orkar utan bara struntar i det. Men varför krångla till saker när man kan göra det enkelt?

I Lösningsfokus är just enkelhet en viktig beståndsdel. Grundtesen i Lösningsfokus är:

”Hitta det som fungerar och gör mer av det. Sluta göra det som inte fungerar och gör något annat i stället.”

Här är några frågor inspirerade av Lösningsfokus som du kan reflektera kring för att ta ut riktningen för 2017:

  1. Vad är viktigt för dig? Vad vill du ha mer av i ditt liv?
  2. Vad har du gjort under 2016 som tar dig i rätt riktning? Vad är det som redan fungerar bra? Hur kan du fortsätta göra det och kanske till och med göra mer av det? Tänk små steg – du behöver inte göra några dramatiska förändringar, vad skulle ett litet steg i rätt riktning kunna vara för dig?
  3. När du funderar över vad som har gått bra – fundera också över vilka styrkor du har som har gjort det möjligt. Du har redan alla resurser du behöver. Hur kan du använda dem ännu mer?
  4. Vad har fungerat mindre bra under 2016? Du behöver inte gräva ner dig i det och leta efter orsakerna till att det inte har fungerat. Sluta helt enkelt att göra det som inte fungerar och testa något annat i stället. Våga experimentera och var inte rädd för att misslyckas. Det värsta som kan hända är att ditt experiment inte ger önskat resultat och då är det bara att sluta med det och prova en annan väg.

Lycka till och Gott Nytt År!

PS. Den här enkla frågesekvensen kan du använda när som helst under året. Du kan även ta med den till jobbet och använda den i ditt team – det är bara att ändra några formuleringar, t ex ”Vad är viktigt för oss? Vad vill vi ha mer av i vårt team?”.