Regndroppar på gräs

Hurra, det regnar (igen)!

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Nu har jag inte skrivit på länge, anledningen är att jag har varit fullt upptagen med att vara ledig. Och när jag är ledig, då är jag det på riktigt. Jag tillhör inte den skara föreläsare som ägnar semestern åt att skriva klart den nya boken, sätta ihop nya föreläsningar, blogga, skapa nya koncept, filmer, gå kurser osv. I stället kopplar jag bort allt som har med jobbet att göra och njuter av att bara vara och göra det som faller mig in.

Den här sommaren har jag tillbringat mycket tid på hemmaplan. I maj blev jag ”sysbo” – min ena syster och jag köpte ett stort tvåfamiljshus där vi nu bor tillsammans. Vi har varsin våning och separata hushåll och kan välja att umgås när vi känner för det eller stänga om oss om vi vill vara ifred.  En okonventionell boendelösning som passar oss perfekt. Efter fem år i lägenhet på tredje våningen njuter jag av att återigen ha ett hus och en trädgård att greja med.

Så här långt har min sommar varit kanon! Visst kunde jag ha önskat mig lite mer sol och värme utöver den veckas högtryck vi hade i slutet av juni/början av juli. Men det är med vädret precis som med mycket annat i livet som vi inte kan påverka – även om vi inte kan göra något åt det så kan vi välja våra egna reaktioner och tankar kring det.

Jag har en vana som brukar hjälpa mig att känna mig gladare och mer positiv, och det är att varje gång något inte blir som jag vill så tänker jag ”Ok, det här blev ju inte riktigt som jag hade önskat, men nu är det som det är. Så, vilka fördelar finns det med det?

Och det finns massor av fördelar med regnandet! Några exempel:

  • Våra nyplanterade buskar och träd trivs och behöver inte vattnas.
  • Det blir ett kanonbra svampår.
  • Bönderna verkar nöjda och glada och pratar om rekordskörd.
  • Man kan stanna inne och tända ljus, krypa upp i soffan med en god bok eller plöja igenom alla säsonger i någon av alla serier som finns på HBO eller Netflix.
  • Man kan äta en massa onyttigt utan att behöva oroa sig för bikinifiguren.
  • Dessutom är det faktiskt jättehärligt att gå ut i naturen även om det regnar. Det kanske inte känns så lockande innan man kommer ut, men det är bara att sätta på stövlar och bra regnkläder och övervinna sitt motstånd! Idag tvingade jag mig ut med hundarna i ösregnet och tänkte innan att ”nu blir det ingen långpromenad, max 20 minuter tänker jag härda ut!” Men väl ute var det precis lika härligt som alltid att komma ut i skogen. Jag gick omvägar och letade kantareller utanför de upptrampade stigarna och passade även på att träna lite kantarellsök med hundarna, som blev jätteglada när de fick utmaningar och belöningar. Jag kände absolut ingen brådska att komma hem utan njöt i fulla drag av promenaden, som blev närmare en timme trots regnet.

Just när jag har skrivit så här långt och sitter och funderar över vilka fler fördelar det finns med regn, ropar min syster från sin lägenhet på övervåningen att det regnar in hos henne. Jag rusar upp och ser att det har runnit in vatten från taket längs en yttervägg. Skit också!! Nu blev det genast lite svårare att vara positiv till regnandet…

Men systern, som också är bra på att se det positiva i olika situationer konstaterar att ”Ja men nu vet vi i alla fall att vi inte ska vänta med att byta tak! Det var väl bra att vi fick veta det.” Sen gör vi upp planer för hur vi ska upp på taket (som är väldigt högt!) och in på vinden i morgon och försöka få en bild av läget – och asgarvar åt hur det ska gå till när båda är höjdrädda, en har dålig balans och en tycker illa om trånga utrymmen. Men med säkerhetslinor och lite envishet ska det nog gå! 🙂

Nog för denna gång, kanske dröjer det ytterligare ett tag innan jag skriver något igen, jag tog en liten paus i ledigheten idag men än är jag inte helt klar med den. Hoppas du njuter av sommaren, oavsett hur vädret ser ut där du är!