Trollspö och hatt

Magiska samtal

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Visste du att trollformeln ”abrakadabra” kommer av det armeniska uttrycket ”avra kehdabra”, som betyder ungefär ”Jag skapar medan jag pratar”?

Och det är ju helt sant! Har du tänkt på hur goda idéer och insikter ofta uppstår i samtal, när man säger saker högt istället för att bara gå och tänka på dem för sig själv? När jag coachar andra får jag ständigt bevis för hur mycket mer kreativa vi blir och hur mycket mer vi kan åstadkomma, när vi får reflektera högt och ha någon som lyssnar och ställer frågor. Är dessutom frågorna positiva, nyfikna, öppna och utforskande är det ännu bättre.

Jag tror många med mig känner igen hur det är att gå runt och grubbla över ett problem eller drömma om att uppnå ett mål av något slag, utan att det händer ett endaste dugg – tankarna mal på, dag efter dag, men man kommer liksom ingenstans. 

Nästa gång du har något som du går och funderar över och du märker att du börjar gå på tomgång – hitta en samtalspartner. Det kan vara en professionell coach, en familjemedlem eller en god vän. Det viktigaste är att personen har förmågan att lyssna och ställa frågor och inte ger dig råd eller säger åt dig hur du ska göra. Är det en person som är ovan att lyssna på det sättet – be honom/henne redan från början att bara lyssna och ställa frågor, tala om att du inte vill ha några råd.

Meningen är att det är DU som ska skapa medan du talar, det är då sann magi kan uppstå. 

Nyfiken på att testa lösningsfokuserad coaching? Läs mer här.