trollspö

Ord är magiska! Hur lösningsfokuserade frågor får det omöjliga att kännas möjligt.

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Jag hade ett lösningsfokuserat samtal med en klient som kände sig låg och hade fastnat i jobbiga tankar. Vi ägnade samtalet åt att hon fick beskriva hur hon ville vara i stället (bl a stark, glad, positiv), och vad som skulle vara annorlunda om hon vaknade i morgon och var precis så. Steg för steg gick vi igenom dagen och vad hon själv och andra skulle lägga märke till hos henne.

I slutet av samtalet frågade jag: På en skala 0-10, hur säker känner du dig nu på att du kan ha en sådan dag som du har beskrivit redan i morgon, om 10 är helt säker och 0 är att det känns omöjligt? Svaret blev 9.

Är det inte rätt häftigt? Jag hade inte gett några som helst råd eller förslag, och ingenting i hennes faktiska omständigheter hade förändrats. Jag hade bara låtit henne själv beskriva hur hon skulle känna och tänka, vad hon skulle göra annorlunda, och vad andra skulle lägga märke till som sa dem att hon var en gladare och starkare version av sig själv.

Ord är magiska! Och särskilt ord som vi hör oss själva uttala. Bara genom att beskriva och måla upp en bild av ett önskat läge, hamnar det plötsligt inom räckhåll och känns inte alls så omöjligt som det gjorde innan, utan tvärtom fullt möjligt att nå redan i morgon.

Här kan du läsa mer om Lösningsfokus.

Nyfiken på att testa lösningsfokuserad coaching? Läs mer här.