en person klättrar över mur, en annan åker rutschkana mot målet

Rätt miljö är viktigare än viljestyrka

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Vi matas ständigt med budskap om att vi ska tänka positivt, träna mentalt och sätta motiverande mål. Du ska tro på dig själv, du kan allt du vill, bara du har tillräckligt mycket viljestyrka, uthållighet och motivation. Allt verkar handla om dig själv – det är helt upp till dig att nå dina mål, prestera på topp på jobbet och skapa det där fantastiska livet du drömmer om.

Men tänk om det här inte är sant? Faktum är att det här sättet att se på utveckling och framgång glömmer bort en helt avgörande faktor, nämligen din miljö – de människor, saker, platser, idéer och förutsättningar du omger dig med.

En mängd studier visar att miljön är den kanske mest kraftfulla, och samtidigt mest förbisedda, katalysatorn för att förändra ditt liv. Vi människor utvecklas genom att anpassa oss till världen omkring oss, och därför är din miljö helt avgörande för hur du kommer att lyckas.

Viljestyrka är en begränsad resurs – ju mer du använder den desto svagare blir den. Men miljön håller ut hur länge som helst, den har ingen bortre gräns. Och då kan det ju vara smart att se till att ha miljön på din sida. En miljö som är full av hinder och irritationsmoment, eller som inte ger dig det stöd du behöver, gör det svårt att skapa långsiktig förändring. Men om du ser över och utformar din miljö så att den stöder dig i det du vill uppnå och ger dig inspiration, energi och skjuts åt rätt håll, då slipper du förlita dig på din egen viljestyrka och kan i stället bara glida med. Det blir som att åka rutschkana mot dina mål i stället för att kämpa i uppförsbacke och motvind.

Samma sak gäller förstås även på jobbet. Om du och dina kollegor ser till att skapa en riktigt gynnsam arbetsmiljö, där ni ger varandra inspiration, stöd och hjälp att lyckas, kommer ni att lyfta hela arbetsplatsen och göra det lätt och roligt att skapa goda resultat tillsammans.

Se dig omkring och titta på de människor, saker, platser, idéer och förutsättningar du själv omger dig med. Gör de det lätt för dig att växa, utvecklas och nå dina mål? Ger de dig stöd, energi, inspiration och draghjälp? Får de fram det bästa i dig? Eller suger de energi, hindrar dig och håller dig tillbaka?

Vilken liten förändring kan du göra i din miljö redan i dag för att göra den lite bättre?

Vill du lära dig mer miljöns påverkan och få en konkret metod för att utforma så gynnsamma miljöer som möjligt, både i ditt eget liv och på jobbet? Då vill jag tipsa om min nya bok ”Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv”.

(Illustration av Eva Abelson som också har illustrerat boken)