Mixerbord

Skadebegränsning, verklig utveckling och volymkontroll

Författare:

Publicerades den:


Häromdagen efter en föreläsning kom en deltagare fram och frågade om det här med att bygga på sina styrkor. ”Om jag har svagheten att jag är en riktigt gnällig person, då hjälper det väl inte att jag bygger på mina styrkor, jag måste väl ändå göra något åt min svaghet?”

Och självklart är det så! Om du har svagheter som ligger i vägen för dig och hindrar dig att vara ditt bästa jag och prestera ditt bästa, eller kanske till och med förstör för andra – då funkar det inte att säga ”ja men jag är så här, det får alla andra helt enkelt acceptera”. Det är inte bra varken för andra eller för dig själv, och sådana svagheter måste du naturligtvis jobba med så att du får upp dem på en okej nivå. Men det handlar egentligen mer om skadebegränsning än om utveckling.

Att bara åtgärda dina svagheter kan hjälpa dig att inte stöta dig med andra och förstöra för dig själv, men det kommer aldrig att göra dig mästerlig. För att du ska bli ditt allra bästa jag och prestera på topp, är det dina styrkor du behöver tillvarata och utveckla. Och styrkor handlar inte bara om vad du är bra på, utan också om vad som ger dig energi och får dig att känna dig autentisk, som ditt ”rätta jag”. Ju mer du ägnar dig åt sådant du brinner för, som du får energi av och som känns som ”du”, desto bättre kommer du att både må och prestera.

En annan fråga jag brukar få är om styrkor kan överanvändas. Och det kan de förstås. Jag brukar rekommendera att du tänker att du har en volymkontroll som du kan vrida på. Det gäller att använda rätt styrka i rätt situation och i rätt omfattning. En av mina styrkor är att jag är väldigt drivande och resultatinriktad. Det är en fantastisk tillgång i min roll som egenföretagare, utan den skulle jag kanske inte få så mycket gjort, och när jag sitter ensam och jobbar har jag volymen på mitt driv på max. Men när jag samarbetar med andra behöver jag vrida ner volymen lite, annars riskerar jag att bli för dominant och köra över folk fullständigt.

Precis som en styrka kan överanvändas kan den också underanvändas, och det kanske är ännu vanligare. Då handlar det om att du inte lever upp till din egen potential, kanske för att du inte är fullt medveten om dina styrkor, eller för att jantelagen eller någon annan begränsande föreställning eller norm håller dig tillbaka. Du kanske tänker ”inte ska väl jag…”. Men det ska du! Du ska göra det du är bra på, det som faller sig naturligt för dig, det du brinner för, det som får hela dig att stråla. Så fundera över vilka dina främsta styrkor är, vrid sen upp volymen på dem och kör!