Skogsbada
Lite roligt att ”skogsbada” finns med på Språkrådets lista över nyord 2017. Jag beskriver fenomenet i min nya bok (naturen är en av de tio miljöer boken tar upp), och ägnar mig åt just det på omslaget. 🙂 Här är ett utdrag:
Naturen har en stark dragningskraft på oss människor. Vi fascineras av vackra regnbågar, glimmande stjärnor på natthimlen, panoramavyer över vackra landskap, eller ljudet av vågor mot en sandstrand. De flesta av oss har favoritplatser i naturen, platser och miljöer där vi kopplar av, tankar ny energi och får ny inspiration. Att ha kontakt med och vistas i naturen får oss att känna oss mer levande, ger lugn, harmoni, återhämtning och glädje.
Naturen har också positiva effekter på din hälsa. Att vistas i skogsmiljö sänker nivåerna av stresshormonet kortisol, sänker pulsen och blodtrycket, förbättrar immunförsvaret och minskar också känslor av ångest, nedstämdhet och trötthet.
I Japan har ”att bada i skog” varit en del i det nationella folkhälsoprogrammet sedan 1982. Idén med skogsbadandet är att helt enkelt vistas bland träd, utan att göra något. Inga stegräknare eller prestationer, poängen är att bara vara, att sitta stilla och vila eller strosa i sakta mak. Skogsluft inte bara känns friskare och bättre, faktum är att träd och andra växter utsöndrar olika essentiella oljor för att skydda sig själva från bakterier och insekter. Att andas in dessa ämnen har visat sig stärka vårt immunförsvar.
Att regelbundet tillbringa tid i naturen har en en hel rad andra positiva effekter också. Du blir mer kreativ, du förbättrar ditt minne, du presterar bättre, ja, du blir faktiskt till och med lite smartare.
Ur min bok ”Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv”.