Pratbubbla med glada ögon och mun och rosiga kinder

Små ord kan göra stor skillnad

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


De senaste veckorna har jag flera gånger upplevt hur små, små ord har gjort jättestor skillnad.

Första tillfället var när jag läste in min bok som ljudbok hos Visuellt Ljud i Stockholm. Varje gång jag läste fel eller kom av mig sa min producent Andreas ”bra!” och backade ett par sekunder i inspelningen så jag fick börja om.

Inte en enda gång sa han ”nu blev det fel” eller ”det där får du ta om”, bara ”bra!” På två och en halv dag blev det väldigt många ”bra”. Jag frågade honom om det var en medveten strategi att säga ”bra” och det var det. ”Om jag skulle påpeka fel hela tiden skulle det snabbt sänka inläsarens självförtroende och leda till ännu fler fel”, menade han.

Så himla klokt! Och det passade ju extra bra när jag läste in en bok just om att hitta rätt i stället för att leta fel.

Andra tillfället var vid ett möte med Kristian och Jonatan på Pineberry, som hjälper mig med sökmotoroptimering av min hemsida. I våra möten har jag flera gånger reagerat (positivt) på att de säger ”vi” hela tiden. ”Vi har klättrat upp tre steg i rankingen”, ”Vi ligger bra till på det här sökordet men vi skulle behöva lägga mer krut på det här”.

Inte ”du” utan ”vi”. Det får mig att känna att jag inte bara köper en tjänst av dem, utan att de ingår i ”Team Gunnel”, att de verkligen engagerar sig och att vi gör det här tillsammans. Så enkelt, men så effektfullt.

Vilka exempel har du själv på när ett litet ord förändrade hela din upplevelse?