Glada smileys

Sprid positiv smitta

Författare:

Publicerades den:


Har du upplevt hur svårt det är att stå emot när någon ler varmt och genuint mot dig? Innan du vet ordet av har ditt eget ansikte spruckit upp i ett leende. Och när en obekant person på tåget gäspar, visst har du då gjort detsamma? Har du varit med om att du har tittat på ett TV-program där någon till exempel springer in i en dörr eller får något kastat i ansiktet, och att du då har ropat ”aj” och fört upp händerna mot ditt eget ansikte?

I slutet av 1990-talet upptäckte en grupp italienska forskare de s k spegelneuronerna i våra hjärnor – specialiserade hjärnceller som faktiskt känner av och sedan härmar en annan persons känslor, kroppsförnimmelser och handlingar. Tack vare dessa spegelneuroner är våra känslor oerhört smittsamma. Och ofta leder dessutom de härmade känslorna till härmade handlingar.

En studie visade att när tre främlingar möts i ett rum, överför den person som visar starkast känslor sitt humör till de andra inom ett par minuter.

I en annan studie fick deltagarna uppgifter att utföra i grupper. I hälften av grupperna fick en av deltagarna hemliga instruktioner att vara tydligt positiv. Forskarna videofilmade gruppernas möten, registrerade deltagarnas känslor före och efter och utvärderade prestationer. Resultatet? När den positiva gruppmedlemmen kom in till mötet smittade hans eller hennes goda humör omedelbart av sig på övriga. De grupper som smittats med positivitet hade bättre samarbete, färre konflikter och bättre prestationer, både individuellt och för gruppen som helhet.

På motsvarande sätt har studier av idrottslag visat att det räcker med en glad och positiv spelare för att smitta hela lagets humör, och att ju bättre humör laget är på, desto bättre spelar de.

Tänk vilken nytta detta kan bidra med i organisationer! Och motsatt, eftersom negativa känslor smittar minst lika mycket som positiva. Forskare har lagt märke till att känslor sprids så mycket i organisationer att varje arbetsplats utvecklar sin egen gruppkänsla och med tiden ”känslonormer”, som förökar sig och förstärks genom de anställdas beteenden. En arbetsplats som lider av negativa, förgiftade känslonormer är ingen trevlig arbetsmiljö att vistas i, och det ekonomiska resultatet blir förstås också lidande.

Testa själv att sprida positiv smitta till människor i din omgivning! Le vänligt mot en främling du möter i hissen, på bussen eller i affären, kombinera gärna med ett glatt ”Hej!”. Prova att ha en extra positiv inställning under ett möte på jobbet, se om du kan smitta dina kollegor med din positivitet och hur det i så fall påverkar mötet. Le lite extra mot din familj och se vad som händer!