Gunnel Ryner i skog

Vad jag har nördat ner mig i de senaste fem månaderna… :)

Författare:

Publicerades den:


De senaste fem månaderna har sett ganska annorlunda ut för mig och många av mina kollegor i talarbranschen. Jag ska inte sticka under stol med att det rent ekonomiskt inte är särskilt kul när merparten av alla uppdrag försvinner. Samtidigt har jag alltid haft förmågan att acceptera läget (även om jag inte alltid gillar det), och hitta fördelar och möjligheter med den verklighet som råder.

Så vad har jag ägnat tiden åt?

Viss tid har fortfarande gått åt till kundkontakter, förberedelser av specialuppdrag, att skapa nytt material och att genomföra de uppdrag som ändå har blivit av. Utöver det har jag byggt ny hemsida och skrivit på min nya bok. Jag har också tagit tillfället i akt att faktiskt gå ner lite i tempo och njuta mer av vår, sommar, trädgård och natur.

Men det absolut roligaste jag har gjort, och fortfarande gör, är att fullständigt nörda ner mig i Lösningsfokuserat arbetssätt. Jag har använt idéer från Lösningsfokus i många år, både i coachingsamtal och i workshops, jag har dessutom skrivit och föreläst mycket om det. Men i våras bestämde jag mig för att dyka ner ännu djupare i ämnet, och dessutom uppdatera mig kring den utveckling av arbetssättet som har skett på senare år. Så jag går onlinekurser, deltar i webinars, workshops och konferenser, läser artiklar och böcker och lyssnar på poddar. Just nu är jag snart halvvägs igenom en 16 veckors certifieringsutbildning i Solution Focused Brief Therapy (ja, metoden är ju från början en terapimetod, men används i dag i alla möjliga sammanhang både med enskilda individer och i grupper och organisationer). Lärarna är några av de bästa i världen och hela upplevelsen är fantastisk. Min stackars familj och mina vänner tvingas tålmodigt lyssna på mina lyriska utläggningar om allt jag lär mig och hur kul det är, vissa av dem får dessutom agera övningsobjekt.

Vad är Lösningsfokus?

I korthet kan man säga att det är en revolutionerande metod för att hjälpa människor att identifiera, skapa och leva det liv de hoppas på. I Lösningsfokuserad metodik gräver man inte i problemen utan fokuserar i stället på lösningar och klientens önskade läge. Lösningsfokus skapar hopp om en bättre framtid, framkallar klientens inneboende visdom, resurser och styrkor, och inspirerar klienten att upptäcka och bygga vidare på det som redan fungerar bra.

Vad ska jag använda detta till?

Självklart i mina föreläsningar och workshops, där Lösningsfokus kommer att få en ännu mer framträdande roll, och i min kommande bok. Jag har också blivit sugen på att återuppta individuell coaching (som jag helt har lagt åt sidan sedan ett par år), men i så fall blir det helt och hållet lösningsfokuserad coaching. Vi får se, jag lär återkomma om det längre fram! 😊