– Vi gör ju massor av bra saker!
”Vi är ju egentligen ett jättehärligt gäng med bra människor som vill väl! Nu måste vi släppa det som har varit och se framåt.”
”Jag måste verkligen se över min egen attityd och sluta leta fel.”
”Vi gör ju massor av bra saker, ja, det mesta fungerar faktiskt jättebra. Vi har så mycket att vara stolta över! Tänk att det är så lätt att glömma det och fastna i småsaker som inte fungerar.”
”Det här är så himla kul, vi gör ju jättemycket bra grejer, och det bara poppar upp nya idéer för vad vi kan göra mer av!”
Det här är några av alla kommentarer jag har fått från deltagare i mina styrkebaserade workshops. I vissa grupper har vi jobbat med att utveckla verksamheten. I andra har det handlat om samarbetet och bemötandet internt i gruppen, att vända en negativ spiral där man letar fel, har ett ”vi och dem”-tänkande, är misstänksam mot sina kollegor och där det ständigt uppstår friktion och konflikter.
I den sistnämnda varianten blir det extra tydligt att man faktiskt inte alltid behöver gräva i problemen för att komma framåt. Om det finns en regelrätt konflikt mellan två personer tycker jag självklart att den behöver redas ut. Men om man samlar en hel arbetsgrupp, avdelning eller organisation och börjar lista alla problem som finns, för att sedan rota i vad som orsakar dem och vems fel det är – då är risken att man förvärrar situationen snarare än förbättrar den. Människor som känner sig kritiserade och utpekade blir sällan särskilt lösningsorienterade, i stället tappar de motivationen, går i försvar och skyller på andra.
Att jobba styrkebaserat innebär att man fokuserar på vad man vill ha MER av – inte mindre av – och letar efter goda exempel på när det önskade läget (eller delar av det) redan förekommer. När lyckas vi som bäst och hur bär vi oss åt då? Vad är det som bidrar till att det ibland blir extra bra, och hur kan vi göra mer av det?
Det styrkebaserade angreppssättet skapar glädje och stolthet, hoppfullhet inför framtiden och en mängd kreativa idéer för hur gruppen och verksamheten kan utvecklas ännu mer. Att få se en grupp gå från låg energi, uppgivenhet och t o m motvilja, till att i slutet av dagen fullkomligt stråla av stolthet, glädje och energi – det är nog det bästa i mitt jobb.
Hur ser det ut där du jobbar – fokuserar ni på rätt eller fel?