Idrottstjejer som gör high five

Hur är du som arbetsmiljö?

Författare:

Publicerades den:

Senast uppdaterat:


Man säger ofta att vi är varandras arbetsmiljö. Och det är ju sant. Hur du och dina kollegor beter er mot varandra och vilken kultur, vilka normer och värderingar ni tillsammans skapar är en av de viktigaste delarna i arbetsmiljön.

Fundera på vilka kollegor du har tyckt allra mest om på de arbetsplatser du har varit på. Vad gjorde de som gjorde dem till en så bra del av din arbetsmiljö?

Fundera nu också på dig själv en stund. Hur tror du att det är att ha dig som arbetsmiljö? Hur påverkar du dina kollegor? Är du en resurs som ger dem stöd, inspiration och draghjälp och hjälper dem att lyckas, eller är du den som suger deras energi och håller dem tillbaka? Eller kanske varken det ena eller andra utan ganska neutral?

Jag tror ju inte att någon vaknar på morgonen och tänker: ”Jajamen, idag ska jag jävlas så mycket jag bara kan med mina jobbarkompisar!” Nej, jag är faktiskt helt övertygad om att de allra flesta av oss vill varandra väl. Men ibland tror jag att vi alla skulle behöva se på oss själva och ställa oss de här frågorna. Kanske trivs jag inte särskilt bra på mitt jobb, kanske har jag fastnat i ett jobb jag borde ha lämnat för länge sedan. Om så är fallet, hur påverkar det mitt humör? Och hur påverkar mitt humör de människor jag har omkring mig och deras arbetsglädje?

Vilken stämning vill du ha på din arbetsplats? Vilka känslor, attityder och beteenden vill du omge dig med? Ta själv ansvar för att sprida det du önskar dig mer av! Dina känslor och beteenden smittar av sig på andra och sprider sig vidare, och de sprider sig dessutom tillbaka till dig själv. Win-win alltså.